Puolustusvoimain komentaja Kivinen HS:lle: Venäjä seuraa tarkasti Suomen Nato-jäsenyyden luonnetta ja tekee sen perusteella arvion, miten se asiaan reagoi

Nato

Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen arvelee, että Venäjä seuraa tarkasti Suomen Nato-jäsenyyden luonnetta ja tekee sen perusteella arvion siitä, miten reagoida pidemmällä aikavälillä muuttuneeseen tilanteeseen.

Kivinen kommentoi asiaa Helsingin Sanomien haastattelussa.

– Venäjällä johtopäätöksenä on, että Suomen liittyminen Natoon on tosiasia. Se on otettu faktana. Samalla eri lausunnot näyttäytyvät minulle niin, että he seuraavat tarkasti Suomen jäsenyyden luonnetta ja se vaikuttaa siihen, miten he pidemmällä aikavälillä reagoivat muuttuvaan asetelmaan, Kivinen sanoo HS:lle.

– Mutta kun Euroopassa soditaan, myös odottamattomiin tilannekulkuihin pitää meidänkin varautua, hän tarkentaa.

Kivisen mukaan maailmantilanteen muutokset vaikuttavat Nato-jäsenyyden sisältöön. Tilanne elää koko ajan.

– Tulee asioita esiin. Niistä katsotaan siinä ajassa, mikä on Suomen kannalta järkevin ratkaisu, hän sanoo.

Puolustusvoimain komentajan mukaan Suomi täyttää jo nyt Naton sotilaalliset kriteerit: maan oma kansallinen puolustus on vahva, ja sen puolustusvoimat sopivat yhteen läntisten asevoimien ja Naton kanssa.

– Me täytämme kaksi pääkriteeriä, jotka keskusteluissa varmaan esiin nousevat. Kun mennään siitä eteenpäin, täsmentyy varmasti, mitä velvoitteita meille sotilaspuolelle tulee, samoin niiden vaikutukset puolustusvoimiin.

Haastattelussa Kivinen huomauttaa, että yhteenkään 1990-luvun jälkeen Natoon liittyneeseen maahan ei ole sijoitettu pysyviä tukikohtia. Esimerkiksi Baltiaan sijoitetut joukot perustuvat rotaatioon: jäsenmaat sijoittavat sinne sovitusti vuorollaan joukkoja, joiden määrää säädellään tilanteen mukaan.

– Voihan jossain vaiheessa tulla tilanne, että Suomen ja Natonkin kannalta pitää harkita, tarvitaanko jotain muutakin kuin Suomen puolustusvoimien läsnäoloa vahvemman pidäkkeen luomiseksi, hän sanoo.