Puolustusministeri Kaikkonen Ylellä: Itämeren turvallisuustilanne aiempaa jännitteisempi – “Venäjä haluaa näyttää olevansa suurvalta“

Jos lähdetään maanpuolustuksen kysymyksiä miettimään, silloin on syytä kuunnella maanpuolustuksen ammattilaisia, puolustusministeri Antti Kaikkonen kommentoi hävittäjähankintoja.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Vuoden 2014 Krimin miehitys oli käännekohta Itämeren alueen turvallisuudessa, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo.

Kaikkonen arvioi, että esimerkiksi erinäisten tunnistustehtävien määrä on tuplaantunut konfliktin jälkeen.

Viime vuosina tehtävien määrä ei kuitenkaan ole enää kasvanut.

– Nykytilanne on ”uusii normaali”, ministeri totesi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Venäjän panostukset maan asevoimiin eivät ole jääneet huomaamatta puolustusministeriössä.

– Venäjä varmaan haluaa osoittaa olevansa sotilaallinen ja poliittinen suurvalta, Kaikkonen näkee.

Lisäksi ministeri huomauttaa, että Venäjä on tavalla tai toisella osallisena monissa kansainvälisissä kriiseissä, kuten viimeksi Vuoristo-Karabahin selkkauksessa.

Kaikkosen mukaan Suomi pitää huolta uskottavasta puolustuskyvystään, vaikka yhteistyötä Ruotsin kanssa on edistetty viime aikoina.

–  Lähdemme siitä, että pidämme kyllä huolta omasta puolustuksestamme kaikissa olosuhteissa. Yhteistyökuviot täydentävät sitä. Eli emme ole riippuvaisia Ruotsista.

Kumppanuutta kannattaa silti vaalia pahan päivän varalta.

– Uskon, ettei Ruotsi seuraisi hiljaa sivusta, jos apua tarvitsisimme, mutta sen varaan Suomi ei laske, vaan pidämme yllä uskottavaa puolustusta.

Alkuviikosta yli 200 tieteen, taiteen ja muiden alojen asiantuntijaa vetosi kansanedustajiin, jotta kalliiseen HX-hävittäjähankkeeseen otettaisiin aikalisä.

– Keskustelu ilmavoimien HX-hankkeesta on perustunut varsin yksipuolisesti sen omiin selvityksiin, jotka koskevat lähinnä hävittäjien ominaisuuksien ja suorituskyvyn vertailuja. Vähemmälle ovat jääneet arviot turvallisuuspoliittisista vaikutuksista ja vaihtoehdoista, vetoomuksessa todetaan.

Kaikkosesta kansalaiskeskustelu on tervetullutta, mutta hävittäjäkauppojen aikataulusta ministeri ei halua luistaa.

– Jos lähdetään maanpuolustuksen kysymyksiä miettimään, silloin on syytä kuunnella maanpuolustuksen ammattilaisia – ja niitä meillä ennen muuta puolustusvoimissa on.  

Kaikkonen korostaakin, että turvallisuusympäristön muutokset edellyttävät riittävän modernia kalustoa.

Puolustusministerin mielestä kutsunnat voisivat tulevaisuudessa koskea koko ikäluokkaa, sukupuolesta riippumatta.

Hän ei kuitenkaan aja naisille samanlaista velvoitetta kuin nuorille miehille.

– Koko ikäluokan kutsunnat voisivat olla tsekkauspiste siihen, että nuorella on elämässä asiat kunnossa: koulutus, työasiat, ehkä sosiaaliset suhteet. Jos ei ole, niin yhteiskunta voisi ohjata parempaan suuntaan.