Presidentti arvostelee Iltalehden toimittajan kirjoitusta turvallisuuspolitiikan linjariidoista

Myös ex-ulkoministeri Tuomioja pitää lehtikirjoitusta käsittämättömänä
Politiikka

Presidentti Sauli Niinistö pitää käsittämättömänä Iltalehden kirjoitusta, jossa väitetään presidentin ja eduskunnan välillä olevan isoja linjariitoja turvallisuuspolitiikan suunnasta.

Niinistö kommentoi asiaa presidentin verkkosivuilla julkaistussa kirjoituksessaan. Kannanotto on Niinistöltä poikkeuksellinen, varsinkin kun siinä mainitaan toimittaja nimeltä.

Toimittaja Olli Ainola kirjoitti tänään ilmestyneessä Iltalehdessä, että presidentti ja eduskunta eivät ole yhtä mieltä siitä, onko Suomi muiden EU-maiden ja Naton rinnalla tukemassa Baltiaa sotilaallisesti.

Ainola kirjoittaa, että eduskunta yrittää sulkea sotilaallisen avun käytännössä kokonaan, mutta hallituksen ja presidentin linjaus näyttäisi olevan avunannolle myötämielinen.

Ainolan mukaan linjariita kytee tällä hetkellä vasta kulisseissa, mutta ongelmat voivat nousta pintaan eduskuntavaalien jälkeen, mikäli sotilasapua vastustavat vasemmistopuolueet ja keskustan konservatiivinen siipi nousevat valtaan ja Niinistö jatkaa presidenttinä.

Ainola kirjoittaa, että kiistan päähenkilöt ovat presidentti Niinistö sekä entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.).

Kirjoituksen mukaan Tuomioja on saanut ajettua koko eduskunnan nimissä kannanoton, jolla eduskunta kumoaisi Niinistön turvallisuuspoliittisen peruslinjan.

Presidentti Niinistö kirjoittaa vastineessaan, että Ainolan kirjoitus on käsittämätön ja esimerkki siitä, kuinka jostain sivulta hänen päähänsä tungetaan ajatuksia ja motiiveja, joita siellä ei ole.

Hän vakuuttaa toimineensa hyvässä yhteistyössä Tuomiojan kanssa sekä tämän ulkoministeriaikana että sen jälkeenkin.

– Erimielisinä emme koskaan ole eronneet eikä sellaista ole nytkään ilmassa, presidentti kertoo.

Hän lisää, että on korostanut eduskunnan merkitystä viimeisen sanan sanojana myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä.

Niinistön mukaan Ainolalle tarjottiin tilaisuutta keskustella presidentin kanssa asian tarkentamiseksi.

– Ikävä kyllä hän ei tarjoukseen tarttunut.

Myös Erkki Tuomioja kertoo sivuillaan, että on toiminut ulkoministeriaikanaan erinomaisessa yhteisymmärryksessä Niinistön kanssa kaikissa ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruskysymyksissä.

– Yhteydenpitomme on jatkunut samassa hengessä myös sen jälkeen ja olemme olleet hyvin tyytyväisiä ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon käsittelyssä eduskunnassa saavutettuun laajaan yhteisymmärrykseen, Tuomioja kirjoittaa.

Tuomioja kertoo jääneensä miettimään, kenen aloitteesta ja missä tarkoituksessa tällaisia juttuja tehdään.

STT ei ole toistaiseksi tavoittanut Ainolaa kommentoimaan keskustelua, joka jutusta on noussut.