Perustuslakivaliokunta jatkaa sote-puserrustaan – "Huomenna jatketaan, enempää ei ole kerrottavaa"

Hallituspuolueiden puheenjohtajat ja SDP:n Rinne eivät osallistu puhemiehen sote-vuodon seurauksia pohtivaan kokoukseen
Sote-uudistus

Perustuslakivaliokunta jatkaa jälleen huomenna työtään sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta koskevan lausuntonsa parissa.

Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) ei halunnut tämänpäiväisen kokouksen jälkeen antaa uutta arviota lausunnon valmistumispäivästä.

– Paljon tehtiin töitä tänään, ja huomenaamulla kahdeksalta jatketaan. Sen enempää ei ole kerrottavaa, Lapintie sanoi.

Hänen mukaansa ilmapiiri valiokunnassa on asiallinen ja keskusteleva.

Perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen vuotamisesta julkisuuteen nousi loppuviikolla kohu, ja vuoto vaikutti myös valiokunnan työtapoihin.

Puhemies Paula Risikko (kok.) keskustelee parhaillaan puolueiden puheenjohtajien ja eduskuntaryhmien puheenjohtajien kanssa siitä, miten perustuslakivaliokunnan sote-luonnoksen vuodon kaltaiset tapaukset voitaisiin vastedes estää. Tarkoitus on pohtia, pitääkö esimerkiksi eduskunnan työjärjestystä muuttaa niin, että kynnystä asiakirjan salaiseksi julkistamiseen madallettaisiin.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat Juha Sipilä (kesk.), Petteri Orpo (kok.) eivät kokoukseen ehtineet, sinisten Sampo Terho tuli paikalle myöhemmin. Oppositiopuolueiden puheenjohtajista SDP:n Antti Rinne ei osallistu kokoukseen.

Perustuslakivaliokunnan lausuntoa odotetaan kiihkeästi, sillä siitä on odotettavissa lista lakiesityksen muutostarpeista, jotka voivat määritellä koko uudistuksen aikataulua ja toteutettavuutta.

Lausunto tuskin valmistuu vielä keskiviikkona, mutta torstai näyttää tällä hetkellä mahdolliselta. Edelleen silti mahdollista on sekin, että asiat mutkistuvat ja valmistuminen venyy ensi viikkoon.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan valiokunta pitäisi ongelmallisena hallituksen kaavailemaa kattoa maakuntien sote-menoille. Tämä on yllättänyt hallituksen, sillä valiokunnan viimekesäisessä lausunnossa ongelmallisuus ei noussut esiin.

Lapintie ei aamupäivällä halunnut kommentoida tietoja.

– Varmaan alan kuulostaa papukaijalta, mutta sanon, että en kommentoi valiokunnan keskeneräistä asiaa. Kommentoin sitten, kun lausunto on valmis.

Juttua korjattu 18.04, Terhon osallistumisen osalta.