Orpo: Kokoomus ei lähde hallitukseen, joka ryhtyy peruuttamaan ilmastotoimissa – Purran mukaan kommentti on "yllättävä ja pikainen"

Suomen ilmastotavoitteiden lykkääminen merkitsisi sheikkien rahoittamista suomalaisten työllistämisen sijaan, keskustan Annika Saarikko huomautti puoluejohtajien tentissä
Politiikka

Puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan kokoomus ei lähde mukaan hallitukseen, joka ryhtyy peruuttamaan ilmastotoimissa. Orpo kommentoi asiaa puoluejohtajien tentissä Helsingissä.

– Ilmastonmuutos on niin vakava haaste koko ihmiskunnalle, maapallollemme, Suomelle ja suomalaisille, että meillä pitää olla kunnianhimoa, meidän pitää tehdä määrätietoisia toimia ja iso laiva on kääntynyt siihen suuntaan, sitä työtä pitää jatkaa.

Toisen suuren oppositiopuolueen perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on tällä viikolla vaatinut, että tavoite Suomen hiilineutraaliudesta on siirrettävä vuoteen 2050.

Purra sanoi pitävänsä Orpon vastausta ”yllättävänä ja pikaisena”.

– Kysymyshän ei ole siitä, että Suomen pitäisi jotenkin lopettaa ilmastotoimet. Mutta kysymys on siitä, pitääkö meidän olla maailman kunnianhimoisin vai riittäisikö meidän oleellisten kilpailijamaiden, Ruotsin, Saksan tai Euroopan unionin taso?

– Näillä toimilla on myös muunlaisia seurauksia muun muassa verotaakkaan, kansalaisten kustannuksiin ja meidän valtiomme kilpailukykyyn kansainvälisillä markkinoilla.

Purra myös katsoi, että ilmastotoimet ovat yksi syy Euroopan energiakriisiin.

Orpo piti kiinni siitä, ettei ilmastotavoitteessa voi peruuttaa.

– Tarvitaan lukemattomia eri tapoja ja keinoja, millä tavoin edetään sitä kohti, niitä täytyy koko ajan veivata. Tieto kasvaa, teknologia kehittyy, globaalisti ja Eurooppa-tasolla tehdään päätöksiä. Sitä polkua täytyy fiksusti mennä eteenpäin, mutta itse tavoitteessa ei minusta voi tinkiä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen tavoitteena on Suomen hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä.

Keskustaa johtava valtiovarainministeri Annika Saarikko tarttui Purran kommenttiin siitä, että ilmastotoimet olisivat aiheuttaneet energiakriisin.

– Energiakriisin riski on olemassa Euroopassa varsinkin kylmän talven tullen, mutta sellaisen johtopäätöksen vetäminen kansalaisten suuntaan, että tämä on ilmastonmuutoksen torjunnan toimien syy, se ei ole paikkaansapitävä peruste.

Saarikon mukaan on kaksi perustetta sille, miksi ilmastotoimia ei voi lykätä hallituksen tavoitteesta.

– Tähän asti joka ikinen hallitus riippumatta väripohjasta on viimeisen vuosikymmenen, parin aikana Suomessa aliarvioinut muutosnopeuden, mikä markkinoilla ja yrityskentässä on suhteessa ilmastonmuutoksen torjuntaan ja toimien etenemiseen. Asiat etenevät nopeammin kuin poliitikot uskaltavat edes linjata.

– Toisekseen, jos vaatii pidempää siirtymäaikaa, se on lähtökohtaisesti pois Suomen kansantaloudelta. Se tarkoittaa jatkoa sille sitoumukselle, että me rahoitamme meidän energiaratkaisuillamme sheikkejä sen sijaan, että työllistäisimme suomalaisia, vahvistaisimme omaa huoltovarmuuttamme, tekisimme uusiutuvan energian ratkaisuja ja varmistaisimme huoltovarmuutta myös esimerkiksi energiakriisin tullen, Saarikko sanoi.

Puoluejohtajien tentti pidettiin Helsingin Sanomien ja Aalto EE:n järjestämän Taloudenpuolustuskurssin yhteydessä. Aalto EE on Aalto-yliopiston omistama yritys, joka tarjoaa liikkeenjohdon valmennus- ja kehittämispalveluja.