Nobelin rauhanpalkinto annettiin seksuaalista väkivaltaa sodankäynnin aseena vastustaneille

Nobelin rauhanpalkinto

Tämänvuotinen Nobelin rauhanpalkinto on jaettu tänään Oslossa Alfred Nobelin kuoleman muistopäivänä.

Rauhanpalkinnon saivat tänä vuonna kongolainen lääkäri Denis Mukwege ja irakilainen ihmisoikeusaktivisti Nadia Murad. Molemmat ovat työskennelleet lopettaakseen seksuaalisen väkivallan käytön konflikteissa.

”Tohtori Ihmeenä” tunnettu Mukwege on parin vuosikymmenen ajan auttanut raiskausten ja muun julman seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuneita naisia ja lapsia Kongon itäosassa. Irakin jesidivähemmistöön kuuluva Murad  jäi puolestaan äärijärjestö Isisin seksiorjaksi Irakissa vuonna 2014. Murad kuitenkin onnistui pakenemaan kolmen kuukauden vankeuden jälkeen ja asuu nykyään Saksassa.

Mukwegen työstä valmistui vuonna 2015 elokuva ”The Man Who Mends Women”. Muradin kirja hänen koettelemuksistaan julkaistiin vuonna 2017.

Fysiikan, kemian, lääketieteen ja taloustieteen Nobel-palkinnot jaetaan myöhemmin tänään Tukholmassa.

Kirjallisuuden Nobelia ei tänä vuonna jaeta. Taustalla ovat Ruotsin akatemiaa ravistelleet skandaalit.

Palkinnosta päättävän Ruotsin akatemian yksi jäsen, Katarina Frostenson, on naimisissa hovioikeudessa raiskauksesta tuomitun kulttuurivaikuttaja Jean-Claud Arnault’n kanssa. Arnault’n oikeusprosessi on ravistellut akatemiaa ja sai useat jäsenet eroamaan tai jättämään työnsä toistaiseksi. Akatemia päättikin olla jakamatta kirjallisuuden Nobelia tänä vuonna ja lykkäsi valintaa ensi vuoteen.