MT: Suomalaiset toivovat puolustusyhteistyötä etenkin EU:n kanssa – nuorissa avoimuutta Venäjä-yhteistyölle

Puolustuspolitiikka

Maaseudun Tulevaisuuden (MT) teettämän kyselyn mukaan suomalaiset suosisivat puolustusyhteistyön lisäämisessä Euroopan unionia ja Ruotsia.

Ykköskohde on EU. Tämä kertoo lehden haastatteleman Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolan mukaan siitä, että sen kanssa yhteistyötä ei vielä tehdä kovin paljoa.

– Ruotsin ja Naton kanssa yhteistyö on jo syvää. EU on palapelin pala, joka on puuttunut. Siitä puuttumisesta on myös aika paljon julkisuudessa puhuttu. Euroopan suuntaan voi myös olla toiveita.

Yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa kannattaa yhdeksän prosenttia suomalaisista. Nuorissa tämä yhteistyön suunta on hieman suositumpi kuin vanhoilla. Aaltola muistuttaakin lehden mukaan, että myös Yhdysvaltojen kanssa on jo paljon yhteistyötä.

Yhdysvaltojen suuntaa suosivat eritoten kokoomuksen kannattajat.

Venäjän kanssa yhteistyöhön olisivat valmiita etenkin alle 30-vuotiaat ja opiskelijat, molemmista ryhmittymistä 11 prosenttia.

MT kysyi myös mielipiteitä turvallisuustilanteen kehityksestä Suomen rajoilla viimeisen puolen vuoden aikana.

Suurin osa vastasi, että turvallisuustilanne on kehittynyt hieman uhkaavaan suuntaan. Näin vastasi 43 prosenttia. 38 prosentin mielestä tilanne on pysynyt ennallaan. 10 prosenttia arvelee kehityksen olleen erittäin uhkaavaan suuntaan, lehti kertoo.