Microsoft selvitti: Kremlin trollit irvokkaan Harris-valevideon takana
Microsoftin uhka-analyysikeskuksen tutkijoiden mukaan sosiaalisessa mediassa levinnyt video, jossa varapresidentti Kamala Harrisia syytetään osallisuudesta vuosien takaiseen auto-onnettomuuteen, on venäläisen propagandaryhmän tuottama. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.
Microsoftin mukaan venäläisryhmä kuvasi videon ja maksoi näyttelijälle esiintymisestä väitetyn auto-onnettomuuden uhrina. Näyttelijä väittää videolla, että Harris olisi ajanut hänen päälleen San Franciscossa vuonna 2011 ja paennut paikalta onnettomuuden jälkeen.
Venäläisryhmä levitti videota valeverkkosivuston kautta. Microsoftin mukaan Storm-1516 -niminen venäläisryhmä on Kremlin linjoilla oleva trollifarmi, joka toteuttaa salaisia disinformaatio-operaatioita.
Microsoft pitää selvityksensä tulosta merkkinä siitä, että Venäjä on tehostanut pyrkimyksiään vaikuttaa 5. marraskuuta pidettäviin Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Vaaleissa ovat vastakkain demokraatti Harris ja republikaanien ehdokas, entinen presidentti Donald Trump.
− Presidentti [Joe] Bidenin väistyttyä Yhdysvaltain vuoden 2024 presidenttikisasta Venäjällä oli ensin vaikeuksia kohdistaa uudelleen vaikutusoperaatioitaan, jotka oli suunnattu demokraattien kampanjaa vastaan, Microsoftin julkaisemassa blogissa todetaan.
− Elokuun lopulla tuottelias venäläinen toimija Storm-1516 alkoi kuitenkin tuottaa sisältöä, joka yhdisti varapresidentti Harrisin ja [hänen varapresidenttiehdokkaansa], kuvernööri [Tim] Walzin eriskummallisiin valheellisiin salaliittoteorioihin.
Reutersin siteeraamien asiantuntijoiden mukaan Storm-1516 tunnetaan harhaanjohtavista videoista, joissa esiintyvät näyttelijät väittävät olevansa ilmiantajia tai skandaalimaisia tietoja paljastavia toimittajia.
Verkkorekisteröintitietojen mukaan Storm-1516 loi KBSF-TV-nimisen valeverkkosivuston vähän ennen kuin se julkaisi ensimmäisen artikkelinsa väitetystä ajotapahtumasta.
Valheellinen väite, jonka mukaan 13-vuotias tyttö halvaantui jouduttuaan Harrisin yliajamaksi, levisi sosiaalisen median alustoilla kuten X:ssä hashtagilla #HitAndRunKamala. Yhteensä videota on katsottu yli 2,7 miljoonaa kertaa.
− Monet Venäjä-mielisen ekosysteemin toimijat levittivät videota ja sen väitteitä, Microsoftin uhka-analyysikeskus toteaa.
Venäjän Washingtonin-suurlähetystön tiedottaja ei vastannut Reutersin kommenttipyyntöön.
Aiemmin syyskuussa Yhdysvaltain oikeusministeriö nosti rahanpesusyytteet kahta Venäjän valtiollisen mediayhtiön RT:n työntekijää vastaan.
Syytteiden mukaan RT:n työntekijät maksoivat 8,7 miljoonaa dollaria Tennesseen osavaltiossa toimineelle sisällöntuotantotoimistolle, joka on julkaissut lähes 2 000 Venäjän propagandaa toistavaa videota.
Oikeusministeriön mukaan Venäjän tavoitteena on kärjistää Yhdysvaltojen poliittista kahtiajakoa, heikentää amerikkalaisten tukea Ukrainan sotilasavulle sekä tuottaa sisältöä ja uutisia, jotka suosivat Donald Trumpia ja muita poliitikkoja, joiden Kreml katsoo suhtautuvan myönteisesti Venäjän intresseihin.
Harris on sanonut jatkavansa Ukrainan tukemista tullessaan valituksi presidentiksi. Trump on puolestaan kieltäytynyt sanomasta, tukeeko hän Ukrainan voittoa sen puolustussodassa Venäjää vastaan.
Viime syksynä ja keväänä Trump ja hänen liittolaisensa edustajainhuoneessa onnistuivat jarruttamaan useilla kuukausilla Ukrainan apupaketin hyväksymistä Yhdysvaltain kongressissa.