Meidän ei pidä matkia perussuomalaisia, keskustan puheenjohtajaehdokkaat linjasivat Oulussa – "Emme voi kilpailla heidän aseillaan"

Rakenneuudistukset ja työllisyystoimet saivat kannatusta ehdokkailta
Keskusta

Keskustan vastaus perussuomalaisten harjoittamaan populismiin puhutti keskustan puheenjohtajaehdokkaita lauantaina Oulussa järjestetyssä paneelissa.

Keskustan istuvan puheenjohtajan Katri Kulmunin mukaan populismilta viedään terä tehokkaimmin pois asettamalla perussuomalaiset vastuuseen heidän sanoistaan ja lupauksistaan.

Kulmuni ei sulkenut pois mahdollista hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa joskus tulevaisuudessa.

– Keskusta on tehnyt perussuomalaisten kanssa yhteistyötä. En voi puheenjohtajana lähteä siitä, että eristämme jonkun puolueen, hän linjasi.

Tiede – ja kulttuuriministeri Annika Saarikon mukaan keskustan ei pidä matkia tai mielistellä perussuomalaisten kannanottoja ja puhetapaa. Sama koskee hänen mielestään myös politiikan toista ääripäätä vihreitä.

– Me ei voida koskaan päästä heidän tasolleen. Enkä halua, että niin kävisi. Meidän pitää tehdä oma linja ja oma tie. Me emme voi kilpailla heidän aseillaan, Saarikko sanoi.

Hänen mukaansa keskustalaisten täytyy uskoa ja luottaa siihen, että rakentava ja maltillinen keskitie vetoaa suurimpaan osaan suomalaisista.

Selvän keskustalaisen linjan puolesta puhui myös puolueen varapuheenjohtaja Petri Honkonen. Hänen mukaansa keskustalainen linja tarkoittaa maltillista, tasapainoista ja ihmisyyttä kunnioittavaa arvopohjaa.

Honkosen mukaan keskustan pitää etsiä ratkaisuja ongelmiin, jotka nousevat ihmisten arjesta.

– Uskon, että suurin osa suomalaisista sitä arvostaa ja meiltä odottaa.

Puheenjohtajakisaan ”villillä kortilla” mukaan lähtenyt Ilkka Tiainen korosti keskustalta löytyvän asiantuntevuutta ja osaamista, jota on kertynyt vuosikymmenten aikana, kun puolue on osallistunut hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiseen ja ylläpitoon.

– Keskustan täytyy johtaa keskustelua isoilla ideoilla. Meidän täytyy avata puheenaiheita niin, että muut ottavat niihin kantaa.

Yhtä mieltä puheenjohtajaehdokkaat olivat siitä, että keskustalla on merkittävä rooli julkisen talouden saattamisessa tasapainoon.

Saarikko, Kulmuni ja Tiainen korostivat rakenneuudistusten tärkeyttä. Saarikon mielestä hallitus saattaa joutua tekemään ainakin joitakin valtiovarainministeriön virkamiesten perjantaina julkaisemia työllisyystoimia.

– Ne ovat tosi vaikeita, joista päättäminen ei tule olemaan keskustallekaan helppoa. Siihen meidän täytyy henkisesti valmistautua, Saarikko sanoi.

Kulmunin mukaan työmarkkinauudistuksia ei voida juosta enää karkuun.

– Niitä on yritetty tehdä vuosikymmenten ajan, mutta enään emme voi paeta. Uudistuksia on tehtävä siksi, että Suomi olisi vahvempi ottamaan vastaan iskuja, joita tulee myös tulevaisuudessa, Kulmuni painotti.

Honkosen mukaan keskustan on luotava uskottava polku siitä, miten Suomen velkaantuminen saadaan pysäytettyä vuosikymmenen loppuun mennessä.

Tentin lopussa jokainen puheenjohtajaehdokas vannoi tukevansa syyskuussa Oulun puoluekokouksessa valittavaa puoluejohtoa, äänestettiinpä sinne keitä tahansa.

Ensi kevään kuntavaalit nousivat puolestaan keskiöön keskustan varapuheenjohtaja- ja puoluesihteeriehdokkaiden tentissä.

Kansanedustaja Hilkka Kempin mielestä kuntavaalit ovat keskustalle eräänlaiset kohtalon vaalit. Ehdokasasettelun lisäksi puolueen on hänen mukaansa huolehdittava, että ehdokkaat saavat koulutusta vaikeisiin asiakysymyksiin.

– Kuntatalous on hyvin iso ja tärkeä asia. Emme voi heittää ehdokkaita vaaleihin ilman, että he ovat päässeet puremaan teemaa.

Kansanedustaja Pasi Kivisaari näkee kuntavaalit keskustalle mahdollisuutena saada toimintaan uutta virettä. Keskustalla on hänen mielestään kuntatasolla paljon sellaista osaamista, josta puolue voi olla ylpeä.

– Kuntavaaleissa puhutaan lasten päivähoidosta, koulutuksesta, nuorten harrastusmahdollisuuksista, perheiden hyvinvoinnista. Ne ovat niitä keskustan ydinjuttuja, joihin meidän liike nojaa.

Riikka Pakarisen mielestä keskustan ei pidä nykyisessä kannatusalhossaan metsästää kuntavaaleista kuitenkaan pikavoittoja. Tärkeämpää on pitkäjänteinen puolueen kehittäminen, jossa kuntavaalit ovat kaikessa tärkeydessään vain yksi piste.

– Meidän pitää nauttia siitä matkasta ja tehdä oikeita asioita. Jokainen keskustalainen voi tehdä sen eteen, että saamme ehdokkaita mukaan.

Istuvan puoluesihteerin Riikka Pirkkalaisen mukaan kuntavaalit ovat keskustalle kaikkein tärkeimmät vaalit puolueen järjestöllisen toiminnan kannalta, sillä kuntavaalit aktioivat ihmisiä ennen kaikkea paikallisella tasolla.

– Sieltä saadaan aina uusia toimijoita ja jäseniä, jotka ovat jatkuvuuden kannalta elintärkeitä.

Varapuheenjohtajina kaikki ehdokkaat lupasivat tukea ennen kaikkea keskustan puheenjohtajaa. Kaikki korostivat myös rooliaan keskustan kenttäväen viestien kuuntelijana ja eteenpäinviejänä.

Kempin mukaan keskusta hyödyntää hämmentävän vähän sitä osaamista, jota puolueen kuntapäättäjille eri puolilla maata on vuosien aikana kertynyt. Siihen hän lupasi muutoksen.

Pakarisen mukaan puoluejohdon jäsenten roolitusta voitaisiin miettiä tarkemmin kunkin osaamisen perusteella. Itse hän sanoi tuovansa osaamista ennen kaikkea EU-asioista ja kansainvälisyydestä.

Kivisaari vannoi puolestaan olevansa joukkuepelaaja, joka tekisi kaikkensa hyvän yhteishengen eteen.

Pirkkalaisen mukaan keskustan viestinnän kehittäminen on jatkuva haaste, jota hän haluaa olla tekemässä paremmaksi myös jatkossa. Viestintä pitäisi hänen mielestään saada sellaiseksi, että kaikki toimijat puolueessa kokisivat hyötyvänsä siitä.

Paneeli järjestettiin keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin vuosikokouksen yhteydessä.