Marin suhtautuu avoimesti Saarikon veroavaukseen – "Tietenkin teemme talouspolitiikkaa ajassa"

Eduskunnan kyselytunti

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo suhtautuvansa avoimesti valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) avaukseen tuloveroalennuksesta vielä tällä vaalikaudella.

– Me tietenkin teemme talouspolitiikkaa ajassa ja meidän on kyettävä reagoimaan niihin muutoksiin, joita mahdollisesti on edessä, Marin sanoi eduskunnan kyselytunnilla kokoomuksen kysyttyä asiasta.

Marin sanoi suhtautuvansa itse ensinnäkin myönteisesti siihen, että erityisesti pieni- ja keskituloisten verotusta voitaisiin keventää.

– Mielestäni tämä olisi verotusta oikeudenmukaisempaan suuntaan vievä toimenpide. Me olemme tehneet jo tässä budjettiesityksessä esityksiä esimerkiksi eläkeläisten työtulovähennyksen vauhdittamisesta, sen nostamisesta, eli kyllä näitä verotusta keventäviä elementtejä tähän budjettiesitykseen sisältyy.

Marin sanoi lähtevänsä sosiaalidemokraattina siitä, että veropohjan tiivistämiseksi kaikki verotuksen aukot voitaisiin tukkia, ja verokannat voitaisiin pitää matalina ja ansiotuloverotuskin siten keveämmällä tasolla.

– Mutta itse suhtaudun kyllä avoimesti tähän ehdotukseen, ja valtiovarainministeriö tietenkin tekee hallitukselle esityksen, josta hallitus sitten neuvottelee ja keskustelee.

Saarikko selvitti kaikkien käsillä olevien talousennusteiden valitettavasti viittaavan siihen suuntaan, että niin meillä kuin muuallakin talouden huima kasvu hyytyy vuotta 2023 kohti.

– Siksi on hyvä havaita, että alkavalle vuodelle -22 ja sinne vuodelle -23 saatetaan tarvita hiukan erilaisia keinoja, jotta voisimme tehdä hyvää talouspolitiikkaa.

Saarikon mukaan juuri nyt kulutuskysyntä on huipussaan ja suomalaiset kotitaloudet luottavat talouteen, omaan ja Suomen talouteen, ennätyksellisellä suuruudella.

– Mutta vuosi -23 voi näyttää erilaiselta — siitä ennusteet meille nyt jo vihjaavat — ja siksi pidän perusteltuna, että mitään keinoa ei suljeta pois. Silloin myös verotuksen avaimet kannattaa hallituksen käsissä pitää.