Lintilä Uutissuomalaiselle aluekehitysrahojen jakamisesta – "En ota vastaan ensimmäistäkään maakuntajohtajaa"

Aluekehitysrahat

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ryhtyy rakentamaan mittaristoja aluekehitysrahojen jakoperusteista. Asiasta uutisoi Uutissuomalainen.

Lintilä pitää ongelmana, ettei aluekehitysrahojen jakoon ole olemassa mittaristoja. Tämä sama ongelma tulee eteen seitsemän vuoden välein, kun EU:n ohjelmakausi vaihtuu.

– Haluan edesauttaa seuraajieni työtä ja lähden rakentamaan mittaristoja rakennerahastojen ja muiden tukien jakamiseen. Ne meiltä puuttuvat kokonaan, Lintilä kommentoi.

Kun uutisessa kysytään, mitä mittarit voisivat olla, elinkeinoministeri kertoo aloittavansa työn mittareiden selvittämiseksi.

– Länsi-Suomessa on heikommin menestyviä maakuntia ja Itä-Suomessa sellainen on esimerkiksi Kymenlaakso, joka ei ole Itä- ja Pohjois-Suomen tukien piirissä, hän kommentoi.

Lintilän syyskuun esityksessä uusia mittareita ei vielä käytetä, vaan rahoja jaetaan vanhojen kriteereiden mukaan. Niihin kuuluu muun muassa harva asutus, ja tämä kriteeri tulee EU:n komissiolta. Kansallisesti jaettavalta osuudelta mittaristo puuttuu.

Lintilä korostaa, ettei mittareiden rakentamisessa ole mitään poliittista.

– Se työ voidaan tehdä virkamiestyönä tai voin antaa sen yliopiston tehtäväksi.

Lintilä kertoo, että hän tekee esityksen aluekehitysrahojen jaosta syyskuun puolivälin paikkeilla. Sitä ennen hän ei aio tavata yhtään maakuntajohtajaa, minkä hän on kertonut johtajille.

– Onhan heitä tulossa, mutta en ota ensimmäistäkään vastaan, Lintilä sanoo.