Linnan juhlien teemaksi valittiin tällä kertaa ympäristö – presidentti Niinistö: "Paljon suurempi asia kuin yhden illan kannanotto"

Itsenäisyyspäivä

Ympäristö ja ilmasto ovat paljon suurempia asioita kuin yhden illan kannanottoja, presidentti Sauli Niinistö sanoi toimittajille itsenäisyyspäivän Linnan juhlien alussa.

Juhlien teemaksi on tänä vuonna valittu ympäristö.

– Toivoisin, että ylipäätään tämä asiakokonaisuus tulee tätäkin kautta muistutettua. Siitä tässä ennemminkin on kysymys, Niinistö sanoi.

Emma Saarnion ja Helmi Liikasen suunnittelema presidentin puolison Jenni Haukion iltapuku on pelkistetty, vaalea ja suoralinjainen.

Iltapuku on valmistettu Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kehittämällä teknologialla, jossa vaate tehdään ekologisesta ioncell-kuidusta. Ioncell-kuitua tehtiin pukua varten kesällä, minkä jälkeen kuidusta tehtiin lankaa syksyllä. Kangas kudottiin käsin.

Kun presidentiltä kysyttiin mielipidettä puvusta, hän vastasi naurattamalla toimittajia.

– Voinko minä olla siitä jotakin mieltä?

– Onhan se upea. Niin kuin aina, Niinistö jatkoi.

Kysymystä lapsiperheenä elämisestä nykypäivän Suomessa Haukio piti henkilökohtaisena.

– Oikein hyvä on elää. Suomessa on hyvin järjestetty lapsiperheiden asema, Haukio sanoi.

Hän kertoi kuitenkin toivovansa, että asenteet ja ilmapiirit olisivat lapsiperheille kannustavampia.

Presidenttiparin alkuvuodesta syntynyt Aaro-poika vietti illan isovanhempien hoivissa.

Lappilaisen kansanedustajan Katri Kulmunin (kesk.) lempihetkiä Linnan juhlissa ovat kohtaamiset muiden pohjoissuomalaisten vieraiden kanssa. Lappilaisten vieraiden yhyttäminen onnistuu yleensä ainakin jossain määrin.

– Juhlissa on tietysti paljon ihmisiä, joten aina ei lykästä, Kulmuni kertoi.

Kulmunin asu sopi sattumalta yhteen juhlien teeman kanssa, sillä siinä on ajateltu kestävyyttä ja pitkää käyttöikää. Kultakimalteinen iltapuku on Anne-Mari Pahkalan suunnittelema, ja se jää juhlien jälkeen muiden lainattavaksi vaatelainaamo Vaatepuun valikoimiin.

– Puvussa näkyy suunnittelijan visio siitä, millaisena hän näki sen minun päälläni. Toki tässä on mietitty myös sitä, että puku on muokattavissa myös muunlaisille kehoille.

Pukua hankkiessaan Kulmuni ei vielä tiennyt, että ympäristö- ja ilmastoasioita nostettaisiin esiin itsenäisyyspäivänä.

Teema on hänen mukaansa hyvin tärkeä, sillä ympäristöön ja luontoon liittyvät asiat ovat monella tapaa läsnä suomalaisten arjessa.