Liisa Hyssälä lisäisi resursseja poliittiseen viestintään – "Viestintäympäristö ja keskustelukulttuuri ovat muuttuneet nopeammin kuin kukaan osasi ennakoidakaan"

Tällä viikolla 70 vuotta täyttänyt Hyssälä toivoo vanhankantaisiin puolueorganisaatioihin virtaviivaisuutta
Politiikka

Liisa Hyssälän mielestä puolueet ovat paras turva tavalliselle kansalaiselle.

– Juuri puolueiden kautta ihminen saa äänensä kuuluviin yhteiskunnassa. Viime vuosien ongelma on vain ollut se, että puolueet eivät ole kyenneet uudistumaan, eikä niillä ole ollut kykyä vastata kansalaisten odotuksiin.

Sitrassa vanhempana neuvonantajana kohta kaksi vuotta toiminut entinen keskustaministeri Hyssälä on käsitellyt puoluedemokratian ja kansanvallan kysymyksiä yhdessä SDP:n kansanedustajana pitkään toimineen ex-ministeri Jouni Backmanin kanssa. Konkarikaksikko julkaisi Kansanvallan peruskorjaus-raporttinsa helmikuussa.

Tiistaina 70 vuotta täyttänyt Hyssälä on toiminut keskustan kansanedustajana vuodet 1995–2010 ja ministerinä kahteen otteeseen. Peruspalveluministerinä hän toimi 2003–2007 ja sosiaali- ja terveysministerinä 2007–2010.

Kelan pääjohtajaksi Hyssälä siirtyi 2010, jossa tehtävässä hän toimi vuoteen 2016 asti. Sen jälkeen kansanvallan kysymykset ovat täyttäneet hänen arkeaan Sitrassa.

Hyssälän mielestä poliittista viestintää ei arvosteta tarpeeksi, eikä asian merkitystä ole kunnolla osattu huomioidakaan.

– Ruotsissa kaikilla ministereillä on poliittiset viestintäpäällikkönsä, Suomessa käytössä on vain ministeriöiden ammattiviestijät. Ministerin roolihan on poliittinen ja hän on poliittisessa vastuussa kansalaisille, tukijoilleen ja puolueelleen. Tämä nimenomaan edellyttää panostuksia poliittiseen viestintään.

Tasaisin väliajoin keskusteluun nousevaan kysymykseen siitä, pitäisikö puolueen puheenjohtajan ja Suomen pääministerin tehtävät eriyttää toisistaan, Hyssälä vastaa huomauttamalla pääministerille kasautuneesta tehtävätaakasta.

– Oleellista on karsia pääministerin työtaakkaa. Pääministerin tulisi vastata hallituksen strategisesta johtamisesta, ei kaikista pikkuasioista. Tällä hetkellä pääministeri joutuu huolehtimaan asioista, joiden pitäisi olla muiden ministerien vastuulla. Juha Sipiläkin on varmasti joutunut valvomaan pitkiä öitä yksittäisten sote-kysymysten takia. Jos pääministeri voisi keskittyä suuriin, strategisiin linjauksiin, jäisi puoluetyöllekin aikaa enemmän.

Hyssälä ei lähtökohtaisesti eriyttäisi pääministerin ja puoluejohtajan tehtäviä.

– Toki voidaan miettiä eri mahdollisuuksia, mutta äänestäjälle on tärkeää tietää päätöstä tehdessään, kenen pääministeritietä tukee.

Puolueiden toimintamahdollisuudet kansanvallan kanavana tulee Hyssälän mukaan turvata paitsi resurssien, kuten puoluetuen, myötä, myös uudenlaisilla demokratian alustoilla.

– Viestintäympäristö ja keskustelukulttuuri ovat muuttuneet nopeammin kuin kukaan osasi ennakoidakaan. Puolueiden ongelma on myös vanhentunut järjestörakenne. Paikallisosastojen ja kunnallisjärjestöjen viidakkoon pitäisi saada virtaviivaisuutta ja yhteisiä alustoja keskustelulle. Kansalaisille pitäisi olla helpompaa kysyä päättäjiltä asioita ja saada niihin myös vastauksia, Hyssälä painottaa.