Lännen Media: Rikosseuraamuslaitos haluaa keskittää vankilat kasvukeskuksiin – Keskustalta jyrkkä ei suunnitelmille

Jos muilla hallinnonaloilla on samanlaisia suunnitelmia, ne kannattaa unohtaa heti alkuunsa, keskustan ryhmänjohtaja Antti Kurvinen toteaa
Kotimaa

Rikosseuraamuslaitos haluaa keskittää vankilat suuriin kaupunkeihin ja tulevaisuuden kasvukeskuksiin, uutisoi Lännen Media.

Sijaintipaikkoja olisivat pääkaupunkiseutu, Turku, Tampere, Jyväskylä, Kuopio, Oulu, Vaasa ja Hämeenlinna.

Nykyinen 26 vankilan verkosto supistuisi suunnitelmien mukaan 23 vankilaan vuoteen 2035 mennessä. Avovankiloiden määrää lisättäisiin ja suljettujen vankiloiden määrä vähenisi.

Tiedot ilmenevät Lännen Median saamasta Rikosseuraamuslaitoksen analyysista, jonka se toimitti oikeusministeriölle huhtikuussa.

Rikosseuraamuslaitos toivoo asiaan ratkaisua loppuvuodesta. Seuraavan uuden vankilan rakentamista se esittää Tampereen seudulle.

– Tampere on yksi voimakkaimmista kasvukeskuksista pääkaupunkiseudun ja Turun seudun lisäksi, eikä siellä ole tällä hetkellä lainkaan vankilaa, sanoo kehitysjohtaja Pauli Nieminen.

Tamperetta lähin vankila sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Kylmäkoskella.

Vankiloiden keskittämissuunnitelmat eivät sovi keskustalle.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan Rinteen hallituksen ohjelmassa on ”yhteisesti ja yksiselitteisesti” sovittu, että vankilaverkkoa kehitettäessä turvataan nykyiset toimipisteet.

– Tästä kirjauksesta pidetään kiinni, Kurvinen toteaa tiedotteessaan.

– Jos muilla hallinnonaloilla on samanlaisia suunnitelmia, ne kannattaa unohtaa heti alkuunsa. Valtion palvelujen ja työpaikkojen karsimisessa maakunnista ollaan jo pidempään oltu kipurajalla, ryhmyri lisää.

Tiedotteen mukaan keskusta katsoo, että hallinnon tehostamisen toimenpiteet on tästä eteenpäin ensisijaisesti kohdistettava valtion keskushallintoon.

Kurvinen huomauttaa, että hallitusohjelman mukaan ”valtion työtehtäviä tulee organisoida monipaikkaisuutta ja älyteknologian mahdollistamaa paikkariippumattomuutta hyödyntäen”.

– Keskittämisvimman sijaan virkamiesten siis kannattaa pikemmin laittaa voimavaransa siihen, miten valtion läsnäoloa vahvistetaan kautta Suomen.