Kurvinen: Seison omien ratkaisujeni takana, leikkausten peruminen on nyt viisikon harteilla – "Totta kai otan kaiken rahan riemulla vastaan"

Kulttuurileikkaukset

Veikkausrahakohun keskellä olevalta tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurviselta (kesk.) kysyttiin keskustan K-studiossa, millaiset välit hänellä on nyt pääministeri Sanna Mariniin (sd.).

– Työvälit, politiikan työvälit, sanotaan näin.

– Kyllähän minä nyt ihmettelin hänen lausuntojaan päivällä, mutta joskus on viisasta myös vaieta, Kurvinen muotoili.

Marin kertoi toivoneensa, ettei Kurvinen olisi pitänyt tiistaina tiedotustilaisuutta rahapelitoiminnan edunsaajien rahoitusleikkauksista, koska tilannetta on määrä käsitellä edelleen hallitusviisikon kesken.

Kurvinen sanoo, että hänellä on eri näkemys Marinin kanssa.

– Pääministeri olisi toivonut, että tämä (leikkaus) olisi pikkuhiljaa tullut (julkisuuteen), opposition kansanedustajat olisivat julkaisseet leikkauslistat, että tällaiset kauheudet on tulossa, ja sitten nämä olisivat olleet hallituksen yllätysleikkaukset, Kurvinen tulkitsee.

– Olen täysin omien ratkaisujeni takana. Kerran leikkauslistat olivat valmiina ja oli tullut valtiovarainvaliokunnan neuvokselta pyyntö, että valiokunta haluaa ne itselleen, niin minusta oli parasta kertoa ne ensin järjestöille ja kulttuurialalle itselleen, että kuka menettää miten paljon ja millaiset leikkaukset on tulossa.

Kurvinen toteaa pitäneensä tiistaina tilaisuuden noin sadalle kulttuurialan vaikuttajalle, ja tiedot leikkauksista olisivat tulleet sieltä julkisuuteen monia eri reittejä.

Kurvinen kertoo katsoneensa, että on parempi kertoa asiat kerralla tiedotustilaisuudessa.

– Ilmeisesti pääministeri olisi pitänyt parempana jotain muuta menettelytapaa, mutta mielestäni tämä oli ainoa kestävä, järkevä tapa.

Kurvinen myöntää Marinin toivoneen puhelussa, ettei leikkauksista kerrottaisi julkisuuteen.

– Kerroin, että nyt ei voi pakittaa enää, porukka on tuolla jo langoilla ja tämä on tulossa julkisuuteen kuitenkin.

– Aika ikävää keskustelua, mutta joskus viisas vaikenee, Kurvinen summaa.

Kurvinen toteaa, että esimerkiksi kulttuurialaan kohdistuva noin 19 miljoonan euron leikkaus ei ole suuri summa suhteutettuna ensi vuoden valtion budjetin noin seitsemän miljardin euron alijäämään.

– Mutta toki tässä on ongelmallista se, että kyllä pitäisi pystyä sopimuksissa pysymään. Jos sovitaan, että tuolta säästetään ja tuonne panostetaan, niin kyllä sitten pitäisi pään kestää ne ratkaisut.

Kurvinen haluaa myös huomauttaa, että Veikkauksen peleistä tulevien varojen väheneminen on pysyvä ja paheneva ongelma.

– Ensi vuosi ei ole pahin. Se, mistä olen todella huolissani, ovat vuodet 2023 ja 2024.

– Vuoteen 2024 emme voi vaikuttaa pelkkänä hallituksena, se menee vaalikauden ylitse ja siihen tarvitaan parlamentaarinen sopimus, kokoomus ja perussuomalaiset mukaan. Mutta vuosi 2023 on omissa käsissämme ja pahalta näyttää, kun 50 miljoonaa (leikkauksia) on tulossa, sitten alkaa olla vitsit vähissä kaikilla opetus- ja kulttuuriministeriön sektoreilla.

Kurvinen kertoo jättäneensä nyt hallituksen johtoviisikon käsiin pääministeripuolueen lupaaman Veikkaus-varojen tippumisen kompensoinnin ensi vuodelle.

– Olen jättänyt tämän asian – kun pääministerikin otti niin vahvan roolin – viisikon harteille, he saavat selvittää.

– Totta kai otan kaiken rahan riemulla vastaan, se helpottaa minun työtäni, jos minun ei tarvitse mitään säästöjä toteuttaa.