Kuntaliittoon valittu Timo Reina: Jokainen kunta joutuu miettimään roolinsa

Kuntaliitto

Kuntaliiton varatoimitusjohtajaksi valittu Timo Reina korostaa rajat ylittävän yhteistyön merkitystä ja uudistusmielisyyttä.

– Pyrin saamaan aikaan muutoksia ja uudistuksia sitoutumisen kautta ja realismin puitteissa, Reina määrittelee.

Reina aloittaa Suomen kuntaliiton varatoimitusjohtajana 8. elokuuta ja seuraa tehtävässä Kevan toimitusjohtajaksi valittua Timo Kietäväistä.

Oikea kuntaluku on se, minkä itsehallinnolliset kunnat itse päättävät.

Timo Reina

Nuoreksi mieheksi 41-vuotias Reina on ehtinyt hankkia kokemusta ja luoda verkostoja politiikassa, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran hallintojohtajana ja viimeksi Hämeen liiton maakuntajohtajana.

Kuntien määrään Reina ei ota kantaa, mutta uskoo, että strategisia yhdistymisiä tapahtuu jatkossakin.

– Oikea kuntaluku on se, minkä itsehallinnolliset kunnat itse päättävät. Kuntien strategiset yhdistymiset mm. elinvoiman lisäämiseksi ovat järkeviä.

Reina uskoo vankasti verkottumisen voimaan ja että voi uudessa tehtävässään maksimaalisesti hyödyntää maakunnissa, kunnissa ja kuntaministereiden esikunnissa hankkimaansa osaamista.

Reina oli kuntaministeri Mari Kiviniemen valtiosihteerinä tekemässä suurta aluehallintouudistusta. Läänit lakkautettiin ja alueelliset tehtävät jaettiin uudelleen.

Nyt menossa olevassa kuntien ja maakuntien toimintojen myllerryksessä on Reinan mukaan kysymys osin saman työn jatkumosta.

– Sote-palvelujen turvaaminen on nyt kuitenkin suurin uudistuksen ajuri, Reina toteaa.

Reina myöntää, että uudistuksessa ollaan nielaisemassa isoa palaa.

– Vaihtoehtoja ei kuitenkaan juuri ole, mutta monta yksityiskohtaa on ratkottavana ennen kuin toimiva sote- ja maakuntamalli on valmis. Eikä se kerralla valmistukaan.

Koska valmista mallia maakunta- ja kuntarakenteelle ei ole, se on luotava.

– Jokainen kunta joutuu miettimään oman roolinsa. Uusi kunta -malli on jokaisen kunnan luotava omista lähtökohdistaan, vaikka valtakunnallisia puitteitakin tarvitaan, Reina sanoo.

Suomen Kuntaliiton tehtävänä on ajaa kuntien etua, kehittää kuntien toimintaa ja tarjota asiantuntijapalveluja

Toiminnan lähtökohtana on kuntien itsehallinnon ja elinvoimaisuuden sekä kuntalaisten hyvinvoinnin ja kuntademokratian vahvistaminen, strategia määrittelee.

Kuntaliitto on monen sadan ihmisen työyhteisö. Se on myös varakas. Kuntaliitto möi juuri 21,4 prosentin osuutensa Ekokemin osakekannasta.

Varat siirretään liiton perustaman Suomen Kuntasäätöön, jonka tarkoituksena on edistää kuntien elinvoimaisuutta ja vahvistaa niiden itsehallintoa sekä tukea demokratia.