Kuningatar Elisabetin yllättävä toive juhlavuotensa alkajaisiksi: haluaa Camillalle kuningatarpuolison tittelin

Kuningattaren valtaannoususta tuli kuluneeksi historialliset 70 vuotta.
Britannia

Britanniassa pitkän vallassaolonsa juhlavuoteen valmistautuva kuningatar Elisabet on ilmaissut toivovansa, että hänen poikansa Charlesin vaimo herttuatar Camilla saisi tulevaisuudessa kuningatarpuolison arvonimen. Kuningatar ilmaisi toiveensa kansalle suunnatussa kirjallisessa viestissä.

Yleinen odotus on ollut, että Camillan, 74, arvonimi Charlesin, 73, noustessa valtaan olisi prinsessapuoliso eikä kuningatarpuoliso.

–  Ajan täyttyessä pojastani Charlesista tulee kuningas ja tiedän, että annatte hänelle sekä Camillalle saman tuen, jonka olette tarjonneet minulle, 95-vuotias kuningatar kirjoitti.

Viesti osoittaa kuningattaren suunnittelevan valtakuntansa tulevaisuutta kuolemansa jälkeen. Hän myös pitää Camillaa suuressa arvossa. Joulukuussa hän nimitti Camillan lastensa puolisoista ainoana arvostettuun sukkanauharitarikuntaan.

Camilla ja Charles ilmoittivat olevansa liikuttuneita ja otettuja viestistä.

Cornwallin herttuaparin arvonimeä kantavat Camilla ja Charles solmivat avioliiton siviiliseremoniassa vuonna 2005. Molempien aiemmat avioliitot päättänyt suhde aiheutti epäilyksiä siitä, hyväksyisivätkö britit ikinä Camillaa.

Mielipidemittauksessa vain noin neljätoista prosenttia vastaajista on ollut sitä mieltä, että herttuatar Camillasta pitäisi tulla kuningatar, jos Charles nousisi kuninkaaksi. Vastaajista suurimman ryhmän muodostivat he, joiden mielestä Camillasta pitäisi tulla prinsessapuoliso. Joka neljännen vastaajan mielestä tällä ei pitäisi olla titteliä.

Analyysi- ja tutkimusyhtiö YouGovin viimeisimpien mittausten mukaan kuningatar Elisabetiin suhtautuu myönteisesti 76 prosenttia vastaajista.

Britannian kuninkaallisen perheen suosituimman jäsenen valtaannoususta tulee tänään sunnuntaina kuluneeksi historialliset 70 vuotta. Platinajuhlaksi nimetylle vuodelle on suunniteltu suuri joukko tapahtumia ja huomionosoituksia kuningattaren kunniaksi. Keskeisimmät tilaisuudet ajoittuvat kesäkuun alkuun.

–  Kun juhlimme tätä vuosipäivää, saan suurta iloa siitä, että voin uusia lupauksen, jonka annoin vuonna 1947, että elämäni on aina omistettu teidän palvelemiseksenne, kuningatar kirjoitti briteille suuntaamassaan viestissä viitaten puheeseen, jonka hän piti 21-vuotissyntymäpäivänään.

Kuningatar Elisabet nousi valtaan kuudentena päivänä helmikuuta vuonna 1952 ollessaan vasta 25-vuotias. Kuningatar työskentelee 95-vuotiaana edelleen, joskin hän on vähentänyt velvoitteitaan myös koronapandemian takia.

Kuningatar Elisabetin juhlavuoteen särönsä tuo se, että hänen toiseksi vanhinta poikaansa prinssi Andrew’ta syytetään alaikäisen naisen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.