"Kun kantaa vastuuta, se näkyy kannatuksessa" – keskustalaiset puhaltavat puolueeseen puhtia presidentti- ja maakuntaristeilyllä

Keskustaristeily

Presidentti- ja maakuntaristeilylle kokoontuneet keskustalaiset näkevät monenlaisia syitä puolueen kehnoihin galluplukuihin.

Kouvolalaisen Jenny Hasun mielestä hallituksessa on tehty hyvää politiikkaa, mutta sen tulokset eivät vielä näy äänestäjille.

– Hyvät muutokset eivät näy hetkessä, ja nykyään eletään aika hetkessä. Siinä kestää vähän aikaa, että se realisoituu ihmisille, Hasu arvioi.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana Hasu näkee, että esimerkiksi rakentamisen helpottaminen ja muu byrokratian purku ovat paikallistasolla näkyviä konkreettisia hyviä hankkeita.

– Meidän pitäisi enemmän itse pitää ääntä, että tällaista on tehty.

Antti Varis Joensuusta täydentää, että osa päätöksistä on ollut raskaitakin ja ne ovat henkilöityneet paljolti pääministeri Sipilään.

– Ne leikkaukset ja ratkaisut, mitä on jouduttu tekemään, ovat olleet vaikeita. Ja ehkä ei olla ihan onnistuttu tuomaan omia näkemyksiä esille.

Variksen mielestä gallupit myös heittelevät nykyään herkästi.

Myös Johanna Riski ja Ulla Huittinen Salosta arvioivat, että keskustaa painavat ratkaisut, jotka ovat olleet samaan aikaan vaikeita ja oikeita.

– Silloin kun kantaa vastuuta, niin sehän näkyy aina kannatuksessa, Huittinen sanoo.

Parivuotisen hallitustaipaleen aikana keskustan kannatus on ropissut alaspäin reippaasti, sillä eduskuntavaaleissa 2015 keskusta oli suurin puolue 21,1 prosentin kannatuksella. Kevään kuntavaaleissa keskusta sai 17,5 prosenttia äänistä.

Alavire ei ole näyttänyt helpottamisen merkkejä ja syksyn gallupeissa puolueelle on mitattu noin 16–17 prosentin kannatuslukuja. Hallituskumppani kokoomus taas porskuttaa vahvasti 21–22 prosentin välillä.

Pentti Haukivaara Taivalkoskelta arvioi, että tietty osa äänestäjistä ei enää tunne puoluetta omakseen.

– Uskon, että nämä perusmaalaisliittolaiset vähän vieroksuvat tätä nykyhallituksen toimintaa. Vanha malli – kokoomus vie ja muut vikisee, Haukivaara arvioi hallituspolitiikkaa.

Haukivaaran mielestä myös keskustan politiikan sisällössä olisi korjattavaa. Hän ei luota siihen, että maakuntamalli koituisi syrjäseutujen hyväksi. Hänen mukaansa kuntaliitokset ovat jo osoittaneet, että isommat kaupungit jyräävät.

– Ei oikein sieltä havumetsästä tunnu mukavalta tämä sote- ja maakuntamalli. Keskukset päättävät sitten tulevaisuudessa, miten toimitaan.

Pitkään keskustan riveissä valtuustossa ollut Haukivaara istuu nyt valtuustoryhmässä sitoutumattomana.

Haukivaaran mielestä olisi hyvä, että joku haastaisi puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilän.

– Pitäisi olla semmoinen varteenotettava vaihtoehto, näinhän se demokratia toimii. Sitten kenet valitaan, se valitaan.

Keskustalaiset risteilevät lauantai-illasta sunnuntaihin.

Muun muassa presidenttiehdokas Matti Vanhanen avaa risteilyn aikana kampanjateemojaan.

Matti Vanhasen kampanjavideo