Kukaan ei tiedä, mitä sähkösavukkeiden maku- ja hajuaineet tekevät keuhkoille – silti niiden myynti jatkuu, sillä myyjien mukaan aromit tulevat leivontaan

Sähkötupakka

Sähkösavukkeiden maku- ja hajuaineet ovat Suomessa kielletty, mutta erikoisliikkeet jatkavat niiden myyntiä, syöpäjärjestöt ihmettelevät kannanotossaan.

– Sähkösavukkeiden maku- ja hajuaineet kiellettiin Suomessa, koska niiden tiedetään houkuttelevan erityisesti nuoria käyttäjiä ja näin heistä tulee nikotiiniriippuvaisia. Lisäksi näiden aineiden vaikutuksista ja turvallisuudesta ei ollut riittävää tietoa, Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollila toteaa.

Syöpäjärjestöjen mukaan erikoisliikkeet ovat jatkaneet maku- ja hajuaineiden myyntiä, mutta väittävät aromien olevan tarkoitettu ruokiin ja juomiin, ei sähkösavukkeissa höyrystettäväksi.

– Kuntien tupakkavalvonnan myyntikieltoihin kauppiaat ovat vastanneet valittamalla päätöksistä oikeuteen. Hallinto-oikeuksissa pohditaan paraikaa, myyvätkö liikkeet aromeja leivontaan, juomiin vai höyrystettäväksi.

Ylilääkäri kertoo, että  englanninkielisistä verkkokaupoista löytyi jo viisi vuotta sitten lähes 8 000 erilaista makunestettä, joiden turvallisuus oli tutkittu elintarvikekäytössä, mutta turvallisuus kuumennettuna, höyrystettynä ja keuhkoihin hengitettynä on kysymysmerkki.

Myös tuoteselosteiden on todettu olevan puutteellisia tai jopa virheellisiä.

Tuotevalikoiman laajuus hankaloittaa Ollilan mukaan turvallisuuden varmistamista.

– Valvirassa on 8 400 aktiivista tuoteilmoitusta mahdollisesti markkinoille tulleista tai tulevista sähkösavukelaitteista, -nesteistä ja -oheistuotteista. Kukaan ei tiedä, mitkä tuotteet ovat Suomessa myynnissä, ylilääkäri toteaa.

Sähkösavukkeiden turvallisuus on noussut maailmanlaajuisesti keskusteluun.

Yhdysvalloissa on tullut julki sähkösavukkeisiin liittyviä vakavia keuhko-ongelmia ja jopa kuolemantapauksia. Sähkösavukkeiden säätelyä onkin alettu kiristää monissa maissa.