Koronaepidemia saattaa aiheuttaa myös ruokakriisin, varoittavat järjestöt – "Elintarvikeketju on pidettävä toimivana"

Koronavirus

Koronaepidemia aiheuttaa myös ruokakriisin riskin, varoittaa kolme maailmanjärjestöä. Jos viranomaiset eivät kykene hoitamaan koronaviruksen aiheuttamia ongelmia kunnolla, edessä voi olla maailmanlaajuinen ruokapula, arvioivat YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO, YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO sekä Maailman kauppajärjestö WTO.

Moni valtio on määrännyt väestölleen koronatartuntojen vuoksi liikkumisen rajoituksia. Seurauksena on ollut myös kansainvälisen kaupan ja elintarvikkeiden tuotantoketjujen hidastumista.

– Epävarmuus ruoan saatavuudesta voi käynnistää vientirajoitusten aallon, joka loisi ruokapulan maailmanmarkkinoille, WHO:n, FAO:n ja WTO:n johtajat toteavat yhteisessä lausunnossaan.

Varoitusta on mahdollista perustella vuoden 2007 talouskriisin kokemuksilla. Tuolloin riisin hinta nousi rajusti, kun suuret riisintuottajamaat Intia ja Vietnam rajoittivat riisin vientiä ulkomaille. Seurauksena oli esimerkiksi ruokamellakoita useissa köyhissä maissa.

Nyt muun muassa Venäjän viranomaiset ovat kertoneet harkitsevansa rajoituksia vehnän vientiin ulkomaille.

– Nyt keskellä covid-19-eristämisiä on tehtävä kaikki mahdollinen sen takaamiseksi, että kauppa sujuu mahdollisimman vapaasti. Näin voidaan estää etenkin ruokapulan syntyminen, maailmanjärjestöjen kannanotossa painotettiin.

Rajojen sulkeminen on osoittanut, miten riippuvaisia monet maat ovat ulkomailta saapuvan työvoiman panoksesta esimerkiksi viljan tuotannossa ja korjuussa.

FAO:n talousasiantuntija Abdolreza Abbassian arvioi, että Intian lähiaikojen tapahtumat antavat asiassa suuntaa maailmanlaajuisesti. Yli 1,3 miljardin ihmisen Intia on tärkeä elintarvikkeiden vientimaa. Sadonkorjuun on määrä alkaa Intiassa muutaman viikon kuluttua.