Korona-ajalla karu vaikutus nuorten ruokavalioon – lähes puolet söi tavallista epäterveellisemmin

Ruokailu

Neljä kymmenestä suomalaisnuoresta on syönyt korona-aikana epäterveellisemmin kuin tavallisesti, käy ilmi ruokateknologiayritys Picadelin kyselytutkimuksesta.

Kolmasosa 18–24-vuotiaista vastaa syöneensä poikkeusaikana jonkin verran tavanomaista epäterveellisemmin ja peräti 9 prosenttia kertoo ruokailutottumustensa repsahtaneen selvästi.

Nuoret aikuiset kertovat muun muassa syöneensä lounasta epäsäännöllisemmin sekä jättäneensä kasvisten ja salaatin syönnin tavallista vähemmälle.

Picadeli Finlandin kategoriapäällikkö Sanna Kariluoto pohtii tiedotteessa, että taustalla on opiskelijaruokaloiden sulkeutuminen koronan vuoksi. Myös esimerkiksi salaattibaarit olivat kiinni.

– Kun nuorilta katoaa aterioimisen arkirutiini, he ovat muita taipuvaisempia syömään ennemminkin aiempaa epäterveellisemmin kuin tervelliseellisemmin, Kariluoto sanoo.

Nuoret aikuiset ovat selvästi taipuvaisempia tinkimään terveellisestä ruokavaliosta kuin vanhemmat ikäluokat. Kaikista vastaajista vain alle viidennes kertoo ruokailutottumusten lipsahtaneen normaalia heikkolaatuisemmiksi.

Esimerkiksi yli 64-vuotiaista vastaajista seitsemän kymmenestä on syönyt poikkeusaikana samalla tavalla kuin aiemmin.

Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin verkkokyselynä kesäkuussa 2020. Tutkimukseen vastasi 1 000 suomalaista.