Kokoomuksen välikysymysvyörytys työllisyydestä kilpistyi Sipilään – “Tuloksia ei tullut viime hallituskaudellakaan heti“

Nyt on vasta saatu juna raiteilleen, valtiovarainministeri Mika Lintilä toppuutteli kokoomusleiriä.
Välikysymys

Oppositiopuolue kokoomus pääsi vihdoin haastamaan hallitusta toden teolla työllisyys- ja talouspolitiikasta, kun eduskunta käsitteli sen jättämää välikysymystä tiistaina.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen (kok.) tivasi, kuinka paljon hallitus aikoo lisätä pysyviä menoja ilman todennettua tietoa tulevista menoista.

– Rahat on tienattava ennen kuin ne tuhlataan, tämän ymmärtää kuka tahansa arkijärjellä toimiva ihminen. Pikavipit eivät ole pysyvä ratkaisu, Mykkänen vyörytti.

Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) kuitenkin vakuutti viilipyttymäisesti, että hallitus pitää kiinni tavoitteestaan hinata työllisyysaste 75 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä.

Kirstunvartija teilasi suoralta kädeltä epäilyt, joiden mukaan hallitusneuvotteluissa sovituista suunnitelmista oltaisiin lipeämässä.

– Oppositio on kovin kärsimätön. Hallitus on ollut vallassa kolme kuukautta, nyt on vain saatu juna raiteilleen, Lintilä toppuutteli kokoomusleiriä.

Kolmikannan näytönpaikka on juuri nyt.

Juha Sipilä (kesk.)

Viime hallituksen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) painotti, että hallituksen onnistuminen on kiinni työllisyyspolitiikasta.

– Välikysymyksen esittäjille on muistutettava, että tuloksia ei tullut viime hallituskaudellakaan heti. Toimet alkoivat purra vasta kauden puolivälissä, Sipilä muisteli.

– Työllisyys on yksi parhaista keinoista eriarvoisuuden ehkäisemiseksi – kyllä nykyinenkin hallitus sen tietää, Sipilä kuittasi entisten hallituskumppaniensa suuntaan.

Keskustan ryhmäpuheen pitänyt Sipilä listasi keinoja, joilla kunnianhimoinen työllisyystavoite voidaan saavuttaa.

Hän muun muassa varoitti hallitusta romuttamasta viime vaalikaudella viritettyä kilpailukykyä sekä kehotti edistämään paikallista sopimista.

Lisäksi EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevan työvoiman saatavuutta tulisi Sipilän mukaan helpottaa.

Työllisyysasteen nostamisessa on Sipilän mukaan oma roolinsa myös työmarkkinajärjestöillä.

– Kolmikannan näytönpaikka on juuri nyt. Työllisyyden nostaminen muiden Pohjoismaiden tasolle on oltava koko yhteiskunnan yhteinen projekti, Sipilä huomautti.

Elinkeinoministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni lupasi sekä Sipilälle että oppositiolle, että hallitus vaalii parhaansa mukaan kovassa kansainvälisessä kilpailussa pyristelevien suomalaisten yritysten kustannuskilpailukykyä.

Kokoomus on tässä kohtaa tyhjä tynnyri.

Jukka Gustafsson (sd.)

Työministeri Timo Harakka (sd.) julisti, että ”pohjoismainen menestystarina” on tarina työstä.

Hänen mukaansa Rinteen hallitus on ottanut mallia muista Pohjoismaista, joissa kannustetaan työttömiä kepittämisen sijaan.

Ministeri kertoi, että hallitus on aloittanut uusien työllistämistoimien suunnittelun ripeästi.

– Jos haluaa pohjoismaisen työllisyysasteen, pitää kokeilla pohjoismaisia keinoja, Harakka tiivisti.

Demarikonkari Jukka Gustafsson piti kokoomuksen välikysymystä ”kuplana” ja kokoomuslaisena populismina.

Hallituksen satsaukset esimerkiksi koulutukseen ja vanhushoivaan olivat Gustafssonin mukaan ”oikeudenmukaisuuden kannalta välttämättömiä”.

– Kokoomus on tässä kohtaa tyhjä tynnyri.

Kokoomuksen Wille Rydman hämmästeli sitä, että salissa ylpeiltiin viime hallituskauden työllistämiskeinojen purkamisella.

Hän muistutti, että porvarihallituksen jäljiltä maassa oli 140 000 uutta työpaikkaa.

– Uskoisin kyllä kovasti, että keskusta kantaa huolta työllisyydestä, mutta kummallisia hallituskumppaneita olette valinneet.