Kokoomuksen Orpo pahentuneesta koronatilanteesta: "Tulisivat nyt sieltä lomalta ja istuisivat alas"

Sairauslomaltaan töihin palaava oppositiojohtaja kertoo sydänkohtauksen yllättäneen täysin ja sanoo haluavansa jatkossa keskittyä isoihin asioihin pikku nahinoiden sijaan
Politiikka

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo hoputtaa hallitusta toimimaan ja huolehtimaan siitä, että kansalaiset saisivat selkeät toimintaohjeet koronalukujen nopean pahenemisen vuoksi.

Orpon mielestä ihmisillä näyttää olevan tällä hetkellä muun muassa epätietoisuutta maskin käytön suhteen ja nuorten rokottamisessa pitäisi edetä paljon nopeammin, jotta etäkouluun ei enää jouduta. Hän moittii hallitusta myös aikaansaamattomuudesta koronapassin kanssa etenemisessä.

–  Tulisivat nyt sieltä lomalta ja istuisivat alas, koska tämä tilanne on taas heikkenemässä, Orpo sanoo STT:lle.

Orpo jäi kesäkuussa kuntavaalien jälkeen sairauslomalle sen jälkeen kun hänelle oli tehty pallolaajennus. Hän sanoo voivansa hyvin ja tekevänsä vielä elokuussa töitä kevennetyllä ohjelmalla.

Sydänkohtaus yllätti tavallisena päivänä eduskunnassa, ja farmaseutti ohjasi närästyslääkettä hakemaan menneen Orpon apteekista sairaalaan.

–  En ymmärtänyt mikä minulla oli, mutta jälkikäteen tajuan, että olen ollut väsynyt. Ajattelin sen johtuvan siitä, että työtahti oli tosi raju, koska oli kuntavaalit ja paljon vaikeita asioita, Orpo kertaa.

Hän sanoo tilanteen yllättäneen täysin.

–  Olen nuorena urheillut paljon, kuntoillut aina, ja minulla on suhteellisen hyvät elämäntavat. Ei tullut mieleenkään, että minulle voisi käydä näin.

Orpo sanoo tehneensä sairauslomalla sen havainnon, että poliitikot juoksevat paljon pikkuasioiden perässä ja käyttävät aikaa väittelyihin sosiaalisessa mediassa.

–  Se ei välttämättä ole järkevää. Se on kuluttavaa ja vie huomion pois isoista kysymyksistä. Haluan keskittyä isoihin kysymyksiin, jotka ovat ratkaisevia suomalaisten hyvinvoinnin kannalta, ja johtaa puoluetta kohti seuraavia vaaleja, Orpo sanoo.

Seuraavat vaalit ovat jo lähellä, kun tammikuussa käydään uurnille maakuntavaaleissa. Orpo ei vielä kerro, aikooko hän olla itse ehdolla vaaleissa. Hänen mukaansa asia käydään vielä huolella läpi puoluejohdon kesken.

Muun muassa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on katsonut, että puoluejohtajien ja ministereiden ei pitäisi asettua ehdolle vaan maakuntavaalit pitäisi käydä sellaisten ehdokkaiden välillä, jotka pystyvät paneutumaan tehtäväänsä.

–  Minusta se on aiheellinen keskustelu. Me kokoomuksessa jo vastustimme sitä ylimääräistä hallinnon tasoa – meillä on niin monta hallinnon tasoa, että onko sitten järkevää, että samat päättäjät ovat joka paikassa, Orpo kysyy.

Orpon mukaan puolue ottaa maakuntavaalit tosissaan ja lähtee hakemaan niistäkin vaalivoittoa, mutta samalla hänen katseensa on jo seuraavissa eduskuntavaaleissa. Niissä tavoitteena on ykköspaikka ja pääministerin salkku.

Orpo sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa lauantaina, että hallitusyhteistyö ensi viikolla uuden puheenjohtajan valitsevien perussuomalaisten kanssa on mahdollista, muttei helppoa.

Neljä vuotta sitten kokoomus ei halunnut jatkaa perussuomalaisten kanssa samassa hallituksessa, kun puheenjohtaja vaihtui Timo Soinista Jussi Halla-ahoon. Orpo perusteli tuolloin ratkaisua erilaisilla arvoilla.

Mutta onko arvojen suhteen nähtävissä minkäänlaista lähentymistä, jos perussuomalaisten johtoon valitaan vaikkapa ennakkosuosikki Riikka Purra?

Orpo sanoo, ettei halua demonisoida tai sulkea pois ketään, vaikka suhtautumisessa EU:hun, ilmastonmuutokseen ja maahanmuuttoon puolueilla on merkittäviä eroja.

–  Varsinkin jos puoluejohto on muuttumassa, sehän hyvin paljon määrittelee puolueen linjan näissä kysymyksissä ja yhteistyöhalukkuudessa. Sitten se nähdään, onko rakennettavissa yhteistyötä.