Keskustan Kurvinen ja Kärnä: Etätyömahdollisuus täytyy laajentaa koko valtionhallintoon – "Se olisi avaus uudenlaiselle alueellistamiselle"

Keskusta

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ja kansanedustaja Mikko Kärnä vaativat, että etätyömahdollisuuksia laajennetaan koskemaan koko valtionhallintoa.

Kurvinen ja Kärnä toteavat yhteisessä tiedotteessaan, että puolustushallinnon tiistainen päätös lisätä työntekijöiden etätyömahdollisuuksia on päänavaus valtion toimintojen uudenlaiselle alueellistamiselle.

– Tavoitteena tulee olla, että tulevaisuudessa jokainen valtion asiantuntijatehtävissä nyt työskentelevä saa valita itse oman sijoittumispaikkansa ja kaikki uudet tehtävät täytetään paikkariippumattomasti.

Kärnä on keskustan kunta- ja aluetyöryhmän puheenjohtaja.

Keskustakaksikko uskoo, että valtionhallinnon paikkariippumattomuuden edistäminen kääntäisi Suomen sisäisen muuttoliikkeen suuntaa merkittävästi, jopa pysyvästi.

– Ei ihme, että keskittämispolitiikan ajajat tätä vastustavat, he summaavat.

Tällä hetkellä valtionhallinnon työpaikoista kolmannes eli 24 000 on Helsingissä. Espoossa ja Vantaalla valtionhallinnon työpaikkoja on 4 000. Yhteensä valtion budjetissa on 73 000 palvelussuhdetta.

– Helsingissä asuu 12 prosenttia suomalaisista, mutta siellä on 33 prosenttia valtion työpaikoista. Vapaaehtoisen alueellistamisen kautta tilannetta voidaan tasata. Valtion pitää nykyistä vahvemmin olla läsnä koko Suomessa, Kurvinen ja Kärnä sanovat.

He korostavat, ettei kokonaisten virastojen tai laitosten alueellistaminen ole enää oikein nykypäivää. Siksi he haluavatkin painottaa vapaaehtoista alueellistamista.

– Jos kaikki asiantuntijatehtävät ovat tulevaisuudessa paikkariippumattomia, tuhansilla perheillä on aito mahdollisuus muuttaa väljemmille vesille pienempien elinkustannusten sekä rauhan ja turvallisuuden perässä. Politiikalla pitää vastata ihmisten toiveisiin.