Keskusta aikoo esittää vesirokkorokotetta rokoteohjelmaan – toisi miljoonasäästöt

Rokoteohjelma

Suomenmaan saamien tietojen mukaan keskusta aikoo budjettiriihessä esittää vesirokkorokotteen liittämistä kansalliseen rokotusohjelmaan.

Tätä on aiemmin vaatinut muun muassa Tartuntatautien neuvottelukunta.

Lisäksi useat asiantuntijat ovat toivoneet vesirokkorokotteen lisäämistä rokotusohjelmaan.

– Keskustan pitää ajaa tätä budjetissa, kansanedustaja Annika Saarikko sanoo.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula ei kommentoinut asiaa.

Hanke tarkoittaisi noin neljän miljoonan vuosikustannuksia valtiolle, mutta Saarikon mukaan rokotteen synnyttämät säästövaikutukset yhteiskunnan kokonaistalouteen olisivat merkittäviä.

– Laskelmien mukaan sairastuneita on vuosittain yhden ikäluokan verran. Siitä tulee perusterveydenhuoltoon paljon painetta, hän toteaa.

Vesirokkoepidemioiden aiheuttamat kansantaloudelliset menetykset liittyvät kuitenkin ennen muuta työpoissaoloihin.

Taudin vuoksi pienten lasten vanhemmat ovat laskelmien perusteella vuosittain poissa töistä peräti 76 000 päivää.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan työpoissaolojen väheneminen rokotteen ansioista tekisi jo 12 miljoonan euron säästöt.

Lisäksi kaksi miljoonaa euroa säästyisi terveydenhuoltomenoissa.

Vesirokko on aikuisiällä sairastettuna jopa hengenvaarallinen ja pikkulapsillekin harmillinen. Siihen liittyy myös vaarallisia jälkitauteja.

– Koska rokote kerran jo on olemassa, pitkässä käytössä turvalliseksi todettu ja asiantuntijat sitä suosittelevat, yhteiskunnan kokonaisedun näkökulmasta satsaus kannattaa tehdä, Saarikko perustelee.

Saarikko viittaa vielä kesän kiivaaseen keskusteluun, joka liittyy rokotevastaisuuden lisääntymiseen Suomessa.

– Vesirokkorokote-esitys välittää myös tärkeän poliittisen viestin rokottamisen merkityksestä yleisesti, hän huomauttaa.

Asiaa on pitänyt esillä myös kokoomusministeri Sanni Grahn-Laasonen. Tiistain Facebook-päivityksessään hän toteaa, useiden Euroopan maiden hyväksyneen verirokkorokotteen kansalliseen rokotusohjelmaansa.

– Tämä menee ohi oman politiikkasektorini, mutta kolmevuotiaan vanhempana sanoisin, että Suomenkin olisi jo aika! Grahn-Laasonen kirjoittaa.