Kemian Nobel kolmelle tutkijalle – tutkimustulokset auttaneet biopolttoaineiden ja lääkkeiden kehittämisessä

Palkitut ovat ”soveltaneet Charles Darwinin periaatteita koeputkissa”
Nobel-palkinnot

Yhdysvaltalaiset Frances Arnold ja George Smith sekä brittiläinen Gregory Winter saavat tämän vuoden kemian Nobel-palkinnon.

He ovat tutkineet evoluution periaatteiden valjastamista proteiinien kehittämiseen. Tutkimustuloksista on hyötyä muun muassa biopolttoaineiden ja lääkkeiden valmistamisessa.

Arnold saa puolet yhdeksän miljoonan Ruotsin kruunun eli noin 870 000 euron palkinnosta. Smith ja Winter jakavat toisen puolikkaan palkinnosta.

– Vuoden 2018 kemian Nobel-palkinnon saajat ovat ottaneet evoluution hallintaansa ja ovat käyttäneet sitä tarkoituksiin, jotka tuovat suurimman hyödyn ihmiskunnalle, palkinnon myöntänyt Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia sanoi lausunnossaan.

Akatemian kemian Nobel-komitean puheenjohtaja Claes Gustafssonin mukaan voittajat ovat ”soveltaneet Charles Darwinin periaatteita koeputkissa”.

– He ovat kyenneet tekemään evoluutiosta tuhansia kertoja nopeampaa ja suuntaamaan sen uusien proteiinin luomiseen, Gustafsson sanoi.

Arnold on kemian Nobel-palkinnon viides naispuolinen voittaja. Hänen tutkimuksensa ovat auttaneet muun muassa biopolttoaineiden kehittämisessä. Ne ovat olleet avuksi myös entistä ympäristöystävällisempien pesuaineiden kehittämisessä.

Arnold on saanut tunnustusta myös Suomessa, sillä vuonna 2016 hän sai miljoonan euron suuruisen Millennium-teknologiapalkinnon. Palkinnon myöntää suomalainen Tekniikan Akatemia. Arnold sai Millenium-palkinnon samasta innovaatiosta kuin Nobelinkin: molekyylien evoluution nopeuttamisesta laboratoriossa.

Arnoldin mukaan ihmiskunnan pitäisi käyttää evoluutiota hyväkseen uusien biologisten ratkaisujen löytämiseksi ongelmiin.

– Sen sijaan, että pumppaamme öljyä maaperästä polttoaineen valmistamiseksi, voimme käyttää kasveihin varastoitunutta auringonvaloa, Francis sanoi vuonna 2016.

Smithin ja Winterin tutkimukset ovat puolestaan auttaneet uusien lääkkeiden kehittämisessä muun muassa niveltulehduksiin ja psoriasikseen. Kehitetyt uudet lääkkeet ovat olleet aiempaa tehokkaampia ja niillä on ollut aiempaa vähemmän sivuvaikutuksia.

Arnold, Smith ja Winter saavat palkintonsa kuningas Kaarle Kustaalta Tukholmassa joulukuussa järjestettävässä palkintoseremoniassa.

Nobelin rauhanpalkinnon saaja julkistetaan perjantaina ja taloustieteen palkinnon saaja ensi maanantaina. Kirjallisuuden tämän vuoden Nobelin palkinnon saajan julkistaminen on lykätty ensi vuoteen Ruotsin akatemiaa riepotelleen raiskausskandaalin takia.