Kärnä leikkaisi presidentin toimikautta: ”Jokainen paavolipponen ja paavoväyrynen ehtisi pari vuotta availla kirjastoja, käydä YK:ssa ja sitten eläköityä”

Politiikka

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä haluaa avata keskustelun presidentin asemasta Suomessa.

– Koronakriisi on osoittanut, että perustuslakimme vaatii korjauksia tasavallan presidentin asemaan. Perustuslakia on nyt aivan liian helppoa tulkita siten, että presidentillä olisi joku rooli valtiomme sisäpolitiikassa, vaikka tämä ei ole ollut lainsäätäjän tarkoitus.

Kärnän mukaan epidemian paljastamat epäselvyydet työnjaossa haittaavat yhteiskunnan kykyä vastata koronakriisiin.

Kansanedustaja rajaisi presidentin tehtävät yksinomaan symboliseen johtamiseen.

– Parhaiten tämä kävisi toimikautta lyhentämällä. Jos presidentin kaudet rajattaisi kahteen plus kahteen vuoteen, ei presidentille ehtisi kertyä merkittävää roolia ja virka toimisi sinä eläköitymiskanavana vanhoille ja ansioituneille parlamentaarikoille, miksi se on perustuslaissamme tarkoitettukin, Kärnä toteaa.

– Jokainen paavolipponen ja paavoväyrynen ehtisi tässä ajassa pari vuotta availla kirjastoja, käydä YK:ssa puhumassa ja sitten eläköityä. Presidentin tehtävä on äärimmäisen tärkeä symbolisesti ja myös ulkopolitiikan kannalta, mutta sisäpoliittinen johtajuus on pidettävä demokraattisesti valitun hallituksen ja eduskunnan käsissä.

Kärnä painottaa, ettei ole kenenkään etu, että monet kansalaiset luulevat presidentin osallistuvan sisäpolitiikan johtamiseen.