Kärnä kummissaan: Miksi perussuomalaiset haluaa nostaa ruuan hintaa?

Maatalous

Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä hämmästelee perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon maataloudesta ja maataloustuista Maaseudun Tulevaisuudelle antamaa lausuntoa.

– Halla-aho sanoo lehdelle, että ”maataloutta on pakko tukea tai se kaatuu”. Tämähän ei pidä alkuunkaan paikkaansa, vaan kyllä ruokaa edelleen tuotettaisiin. Maatalouden tukia kun ei makseta lopulta tuottajien, vaan kuluttajien takia, Kärnä toteaa.

Hän huomauttaa, että mikäli tuet lopetettaisiin heijastuisi se ainoastaan suomalaisen ruuan kuluttajahintaan voimakkaana nousuna.

– Halla-ahon vaatimukset ”tukiriippuvuuden vähentämisestä” ovatkin itse asiassa vaatimuksia ruuan kuluttajahinnan nostamisesta. Ilmeisesti kotimainen ruokakin on sitten perussuomalaisten mielestä luksustuote, johon kaikilla suomalaisilla ei pidä olla varaa.

Kärnän mielestä perussuomalaiset vähättelevät suomalaisia viljelijöitä ja maaseutua tällaisilla lausunnoilla.

– Halla-ahon sanat ovat aivan tyhjiä vailla mitään muuta konkretiaa kuin se, että ”tukiriippuvuuden” vähentäminen, eli maataloustukien leikkaus, nostaisi ainoastaan suomalaisten elintarvikkeiden hintaa.

Kärnän mielestä perussuomalaisten politiikka perustuu muutenkin ajatukseen, että Suomi olisi jotenkin muusta maailmasta irrallinen tynnyri.

– Maatalous- ja aluetuet ovat globaali järjestelmä, eikä niitä voida poistaa kansallisin päätöksin ilman vakavia seuraamuksia. Halla-aho puhuu tukipolitiikan ”uudistamisesta”. Nyt olisi syytä kertoa mitä muuta tämä uudistaminen olisi kuin tukien leikkaamista ja vähävaraisten kyykyttämistä? hän perää.