Kansalaisaloite ilotulitekiellosta jakaa eduskuntaa – ihmisten ja eläinten kärsimykset ahdistavat, mutta maakuntien miehet antaisivat poikien paukutella 

Ilotulitteet

Eduskunta ryhtyy pohtimaan, pitäisikö raketit, tulipadat ja muut perinteiset ilotulitteet ottaa humalaisilta uudenvuoden viettäjiltä pois vastuullisempiin käsiin.

Kansalaisaloite F2 ja F3-luokan ilotulitteiden kieltämisestä sai eduskunnalta lähetekeskustelussa hieman ristiriitaisen vastaanoton.

Varsinkin monet naiskansanedustajat yli puoluerajojen vetosivat voimakkaasti kansalaisaloitteen hyväksymiseksi ilotulitteiden aiheuttamien terveys-, hyvinvointi- ja ympäristöhaittojen vähentämiseksi.

Sen sijaan jotkut maakuntien mieskansanedustajat puolustivat ilotulitteiden paukuttelua perinnesyillä ja ”pojat ovat poikia ”-tyyppisin argumentein. 

Keskustelun avannut kokoomuksen Mia Laiho huomautti, että vuoden 2000 jälkeen Suomen sairaaloissa on hoidettu 520 uudenvuoden juhlinnasta aiheutunutta silmävammaa. Niistä 216 on alaikäisille tullutta vammaa ja 210 katsojille eli sivullisille aiheutuneita vammoja.

Laiho muistutti, että ilotulitteista on haittaa myös eläimille, jotka kärsivät niistä kovasti. Monet joutuvat pakenemaan uutena vuotena maaseudulle, jossa pauke ei häiritse niin merkittävästi.

– Monessa lemmikkitaloudessa kärsitään stressistä useita päiviä, kun mietitään jo tulevaa uuttavuotta.

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä oli aivan toista mieltä.

Kärnä piti hämmentävänä sitä, että useat liberaalipuolueena usein esiintyvän kokoomuksen edustajat ovat olleet keskustelussa rajoittamassa perheiden oikeutta päättää uudenvuoden vietostaan.

Kärnän mielestä 64 000 aloitteen allekirjoittanutta ihmistä ei voi viedä iloa yli viideltä miljoonalta, ja siksi aloite pitää määrätietoisesti hylätä.

Lappilaisedustajan mukaan häntä pelottaa aiheesta käytävässä keskustelussa myös se, ajatteleeko kukaan aivan aidosti maaseudun lapsia.

– Kerrotaanko Lokan kylässä lapsille uudenvuodenaattona, että nyt ajetaan 80 kilometriä Sodankylään ilotulitusta katsomaan ja sen jälkeen sieltä takaisin? Tai Sevettijärvellä, että edessä on 300 kilometrin edestakainen automatka, että lapset pääsevät Ivalon kuntakeskukseen katsomaan ilotulitusta? 

Kärnän mukaan kielloilla ei kuitenkaan saataisi alaikäisiä asiassa kuriin.

– Mikäli meillä tulee se täyskielto, niin itse ainakin, kun muistelen itseäni 12-vuotiaana, olisin mennyt sinne autotalliin ja rakentanut ne omat ilotulitteeni ja paukaukseni, koska fakta on se, että varsinkin pienille pojille — omakohtaisesta kokemuksestani — nämä ovat äärettömän tärkeitä. Ei, hyvät kollegat, viedä iloa suomalaisilta perheiltä ja suomalaisilta lapsilta ja pidetään mielessä ne maaseudun lapset, Kärnä vetosi.

Perusuomalaisten Rami Lehto näki, että uusivuosi ilman raketteja olisi kuin joulu ilman kinkkua tai joulukuusta.

– Sitä lapsenakin aina odotti, että niitä raketteja tulee ja ammutaan. Omatkin lapset tykkäsivät, että kun uusivuosi tuli, niin raketteja ammutaan pihalla. En näe, että mikään lasershow tätä korvaisi. Se on vähän keinotekoinen perinne sitten, että ammuttaisiin jotain valoa taivaalle muuten, kun ei tule pauketta eikä sellaista elävää räiskintää.

Lehdon mukaan näin on jo monen sukupolven yli ollut, ja hänen mielestään perinnettä pitää jatkaa. Hänen mukaansa ilotulitemyynti on myös urheiluseuroille tärkeä tulonlähde.

– Meillä Lahdessakin juniorikiekkoilijoitten vanhemmat ovat käytännössä joka paikassa myymässä näitä raketteja, ja sitä kautta juniorikiekkoilu saa paljon rahaa ja varoja ja pystyy pyörittämään sitä, ettei tarvitse vanhemmilta kerätä sitä rahaa.

Lehdolla oli tarjota neuvo myös koirien totuttamiseksi räiskintään ja paukkeeseen.

– Minä ostin starttipistoolin, sellaisen lasten pistoolin, ja leikin kautta sitten totutin aina kovempaan ja kovempaan ääneen, niin että ei ole moksiskaan mihinkään meteliin eikä räiskintää eikä pamauksiin. Hän tottui siihen, kun pennusta opetettiin. 

Perussuomalaistenkin mielipiteet asiassa jakaantuivat kuitenkin jyrkästi. Puolueen naiskansanedustajat Ritva Elomaa, Arja Juvonen, Mari Rantanen ja Leena Meri tukivat aloitetta, miehet harasivat vastaan

Vihreiden Satu Hassi painotti, ettei kansalaisaloittessa esitetä kaikkien ilotulitteiden kieltämistä, vaan kevyimmän F1-luokan ilotulitteet jäisivät myyntiin. Kevyimpään luokkaan kuuluvat muun muassa tähtisadetikut, pienet paukkupommit ja kipinäsuihkut.

Hassi näki, että kaupungeissa on täysin perusteltua se, että ilotulitukset kuuluvat kaupungin vastuulle. Maaseudulla voisi erillisellä luvalla saada oikeuden käyttää vahvempiakin ilotulitteita, jolloin olisi helpompaa varmistaa tulitteiden vastuullinen käyttö.

Hassi kyseenalaisti myös perinteisiin vetoamisen asiassa.

– Tsekkasin juuri netistä, että kansanedustajien keski-ikä on 47 vuotta. Ehkä siinä ikäluokassa tämä on ollut jo omassa lapsuudessa melko yleinen tapa, mutta voin kyllä sanoa, että ei minun lapsuudessani vielä ollut mitenkään yleistä, että tavalliset ihmiset olisivat ostaneet ilotulitteita ja räiskineet niitä sitten.

Hassi muisteli, että kaupungin ilotulitus esimerkiksi Tampereella kyllä oli, mutta tämä perinne on nyt ehkä vain kahden sukupolven mittainen.

– Joten mistään pitkästä suomalaiskansallisesta perinteestä ei ole kysymys, ja kaikki perinteethän muuttuvat, kun ajat muuttuvat ja tieto paranee, Hassi totesi.