Juha Pylväs avaa ajatteluaan turvapaikanhausta Ylellä: valiokunnan matka Italiaan pysäytti – "herättävä kokemus nähdä, kuinka organisoitua rikollista toimintaa taustalla oli"

”Näin siellä Välimeren yli tulleen nuoren miehen, joka oli saanut rikollisen kiväärinperästä lyönnin poskipieleen. Se muistikuva herättää edelleen tunteet siitä, kuinka julma maailma voi olla.”
Turvapaikkajärjestelmä

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs avaa ajatteluaan turvapaikanhausta Ylellä.

Hän kertoo Yleisradiolle suhtautumisensa turvapaikanhakuun muuttuneen eduskunnan hallintovaliokunnan matkalla Italiaan vuonna 2016. Suomalaiset tapasivat muun muassa Euroopan rajaturvallisuusvirasto Frontexin edustajia, italialaisia viranomaisia sekä turvapaikanhakijoita.

– Näin siellä Välimeren yli tulleen nuoren miehen, joka oli saanut rikollisen kiväärinperästä lyönnin poskipieleen. Se muistikuva herättää edelleen tunteet siitä, kuinka julma maailma voi olla, Pylväs kertoo.

Italian-vierailun oppi oli, että Välimeren yli tulleet ihmiset olivat ainakin tuolloin pääsääntöisesti ihmissalakuljettajien uhreja, jotka eivät pakene sotaa tai vainoa.

– Siihen asti olin aidosti luullut, että nämä ihmiset pyrkivät Eurooppaan henkensä uhalla omin toimin. Oli herättävä kokemus nähdä, kuinka organisoitua rikollista toimintaa taustalla oli, Pylväs avaa.

Hän kertoi Italian-vierailusta aiemmin myös Suomenmaan haastattelussa.

Keskustaryhmän vetäjä kohahdutti eduskuntaryhmän kokouksessa pitämässään puheessa elokuun lopulla puhumalla ”loisivista elintasosurffareista”. Hän pahoitteli sanavalintaansa myöhemmin, mutta itse asiassa hän ei näe perääntymisen tarvetta.

Nyt hän avaa ajatteluaan Ylelle seuraavalla tavalla.

– Ensimmäinen asia on, että pakolaiskiintiössä olevia ihmisiä pitää auttaa. Se on päivänselvä asia. Sitten toinen: Suomi tarvitsee erittäin paljon työperäistä maahanmuuttoa. Järjestelmän pitää olla joustava ja sujuva. Turvapaikanhakujärjestelmä on eniten ongelmallinen, koska siinä on taustalla kaksi asiaa: rikollisten organisointi ja tulijat ovat paperittomia. Tai ainakin olivat vuonna 2016.

Pylväs sanoo kuulevansa hallintovaliokunnassa myös esimerkiksi turvapaikanhakijoita auttavia järjestöjä. Hän ei tiedä nykytilannetta siitä, kuinka kiinteästi ihmissalakuljetus liittyy ilmiöön, Yle kirjoittaa.

Maahanmuuttoviraston mukaan tilanne on todella muuttunut monessa suhteessa vuodesta 2016, media kertoo. Hakemuksia tulee nykyään vähemmän, ja niistä hyväksytään noin puolet.