IL: Puolueet pääosin koronapassin käytön laajentamisen puolella

Hallituspuolueissa halua jatkoselvityksille, oppositiossa kokoomus myönteinen, perussuomalaiset kriittinen
Koronapassi

Koronapassin käyttötarkoitusten laajentaminen saa eduskuntapuolueilta vahvan tuen, Iltalehti (IL) kertoo.

Lehti selvitti, mitä eduskuntaryhmissä toivotaan koronapassin jatkolta. Nykyinen passijärjestely on voimassa vuoden loppuun asti, eli vielä reilut kaksi kuukautta. Sen jälkeen pitää tehdä uudet päätökset.

Asiantuntijat ovat monelta taholta esittäneet, että koronapassi pitäisi ottaa käyttöön myös sote-alan työntekijöillä. Syynä on erityisesti se, että alalla työskennellään koronalle haavoittuvaisten ihmisryhmien kanssa.

Sosiaali- ja terveysministeriö pohtii paraikaa koronapassin käytön laajentamista.

Hallituspuolueista SDP, keskusta, vihreät ja vasemmistoliitto muistuttavat IL:lle, että nykymuodossaan koronapassi on tarkoitettu ainoastaan vaihtoehdoksi koronarajoituksille. Jatkovalmistelussa tulee puolueiden mielestä kuitenkin selvittää mahdolliset muut käyttötavat. Myös RKP:n mukaan asiaa pitää selvittää laajemmin.

Oppositiopuolue kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaan mukaan kokoomus on jo aiemmin esittänyt, että hallitus valmistelisi työaikalainsäädännön muutokset, jotka mahdollistaisivat työnantajalle mahdollisuuden vaatia koronapassia työntekijöiltä, IL kirjoittaa.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen korostaa lehden mukaan, että koronakysymyksissä linjauksia pitää tehdä ennen muuta lääketieteellisiin arvioihin nojaten, eikä poliittisin perustein.

Perussuomalaiset ei ole koronapassin käytön laajentamisen puolella. Eduskuntaryhmää johtava Ville Tavio näkee, ettei pakottavaan suuntaan tule mennä.

– En kannata yleisesti pakollisia koronarokotuksia, joten ihmisten jaotteluun koronarokotusten mukaan työpaikoilla on syytä suhtautua varauksella. Toivoisin hoitohenkilöstön olevan rokotettuja, mutta toisaalta en toivo rokottamattomille työpaikan menetyksiä.

Yhden hengen eduskuntaryhmien kannat ovat vahvimmat, poiketen toisistaan täysin. Kokoomuksen ohella Harry Harkimon Liike Nyt-ryhmä on IL:n mukaan myönteisin käytön laajentamisen suhteen.

Ainoa täysin kielteinen kanta koronapassiin sekä koronarokotteiden lisäämiseksi tartuntatautilakiin on Valta kuuluu kansalle -puolueen Ano Turtiaisella.

Juttua täydennetty 2.11. klo. 10.16 perussuomalaisten kannan osalta.