Hurissalon kyläkaupan asiakasmäärät muistuttavat kesäsesonkia, kun ihmiset ovat lähteneet mökeille koronatilanteen vuoksi – ”Tämä yllätti”

Koronavirus

Hurissalon Salessa on ollut viime päivinä kiireistä. Kylälle on saapunut vuodenaikaan nähden epätavallisen paljon mökkiläisiä koronavirustilanteen vuoksi, ja se näkyy kyläkaupassa, kauppias Jorma Tikka kertoo Suomenmaalle.

Asiakasmäärät ovat hänen mukaansa nyt samaa luokkaa kuin kesäisin.

– Normaalisti talvi- ja kesäsesongin ero meillä valtava ja se tiedetään, mutta tämä yllätti. Emme ymmärtäneet varautua tähän, Tikka sanoo.

Puumalan kuntaan kuuluva Hurissalo on Saimaan suurimpia saaria, ja 300 vakituisen asukkaan kylällä on yli 700 loma-asuntoa.

Tikka kertoo, että mökeille on alkanut saapua ihmisiä sen jälkeen, kun poikkeusoloista ilmoitettiin.

Kaupassa käy Tikan mukaan kaikenikäisiä mökkiläisia, myös nuorisoa.

– Suurin ryhmä näyttää kuitenkin olevan yli 70-vuotiaat. Heillä ei ole työvelvoitteita eivätkä he voi nyt hoitaa lapsenlapsiaan, joten heillä ei ole estettä tulla kesämökille.

– Tietty porukka on aina tullut mökille ajoissa keväällä ja viipyy siellä pitkälle syksyyn, nyt he ovat tulleet etuajassa, Tikka sanoo.

Tikka tietää, että jotkut ovat tulleet mökille karanteeniin suoraan ulkomaanmatkalta. Kaikkia ulkomailta tulevia on ohjeistettu pysymään eristyksissä kahden viikon ajan.

– Pakkaamme heille tavaroita ja luovutamme ne heille kaupan ulkopuolella, meillä on jopa tällaista toimintaa tässä ollut.

Tikan mielestä kyläkaupan asiakkaat ottavat koronavirustilanteen tosissaan ja pitävät etäisyyttä toisiinsa kaupassa asioidessaan.

– Presidentti ja hallitus ovat näin ohjeistaneet, ja me olemme kuuliaista kansaa. Ihmiset tuntuvat ymmärtävän asian vakavuuden hyvin, kauppias sanoo.

Hurissalon kyläkauppa tiedottaa asiakkaita tuotepuutteista facebook-sivuillaan.

–  Osa puutteista johtuu toimitusongelmista, mutta suurin vaikuttava tekijä on kasvanut myynti: monet mökkiläiset ovat saapuneet Hurissaloon etätöihin, mikä on nostanut myyntiämme rajusti, kaupasta kerrotaan.

– Lisää tavaraa saadaan kuitenkin monta kertaa viikossa ja tilanteen pitäisi korjaantua huomattavasti ensi viikolla. Etsimme myös vaihtoehtoisia toimittajia turvaamaan saatavuutta, kauppa tiedottaa.

Laajamittaisen mökeille lähtemisen vaarana on se, että mökkipaikkakunnan terveydenhuolto kuormittuu liiaksi koronavirustilanteessa.

Helsingin Sanomat kysyi viime viikolla Puumalan kunnanjohtajalta Matias Hildeniltä, ovatko mökkiläiset tervetulleita paikkakunnalle.

Vastaus oli savolainen.

– Myö ei olla sen enempää suositeltu ku kiellettykkään, Hilden sanoi.

Hallitus ei ole kieltänyt Suomen sisällä liikkumista eikä siten mökkeilyäkään. Kotimaan matkailua on kuitenkin kehotettu rajaamaan vain välttämättömään.

Torstaisessa hallituksen tiedotustilaisuudessa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) muistutti, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulta tulevat saattavat kuljettaa virusta mukanaan alueille, joissa sitä ei vielä ole.