"Huonovointiset opiskelijat ovat tikittävä aikapommi, joka uhkaa räjähtää" – opiskelijajärjestön johtoon pyrkivä Kalle Pyky muistuttaa keskustalla olevan ratkaisun avaimet

Opiskelijat

Keskustaopiskelijoiden puheenjohtajaksi pyrkivä Kalle Pyky varoittaa Suomenmaan mielipidekirjoituksessaan, että opiskelijoiden ongelmia ei ratkaista pelkästään rahallisen toimeentulon tuella.

Pyky muistuttaa, että keskustalla on tällä hetkellä opiskelijoiden kannalta merkittävät ministerisalkut, ja nyt puolueelta vaaditaan panostuksia opiskelijoiden hyvinvointiin.

– Toimeentulon parantamisen lisäksi meidän pitää satsata hoivaan ja huolenpitoon. Korona-aika alkaa helpottaa, mutta opiskelijoiden sosiaali- ja terveysongelmat eivät. Hoitotakuu täytyy saada toimimaan niin, että hoitoa saa yhdeltä luukulta – olipa kyseessä murtunut mieli tai murtunut jalka.

– Huonovointiset opiskelijat ovat tikittävä aikapommi, joka uhkaa räjähtää. Toimiva työelämä tarvitsee työkykyisiä ihmisiä. Siksi satsaukset opiskelijoiden hyvinvointiin kannattavat, Pyky vetoaa.

Rovaniemellä opiskeleva Pyky kiittää opintotuen tulorajojen nostosta, jota keskusta on vahvasti ajanut hallituksessa. Tulorajojen nosto tarkoittaa sitä, että opiskelija saa tienata suuremman määrän rahaa ilman, että se vaikuttaa saatavan opintotuen määrään tai takaisinperintään.

– Tulorajojen nosto helpottaa työssäkäyvien opiskelijoiden arkea ja antaa opiskelijalle mahdollisuuden tienata enemmän. Opiskelijoiden toimeentulo vaatii nyt kuitenkin kokonaisvaltaista korjaamista, jolloin opiskelija saa keskittyä opintoihin, mutta pystyy myös työskentelemään niin halutessaan, ilman suurta stressiä tulorajoista.

– Uusia ratkaisuja loisi ehdottomasti opintolainan alueellinen hyvitys ja pysyvä korotus tulorajoihin. Perustulo pitkän tähtäimen tavoitteena ratkaisisi isoimmat opiskelijoiden toimeentuloon liittyvät ongelmat, Pyky näkee.

Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja vuodelle 2022 valitaan liittokokouksessa Helsingissä tulevana viikonloppuna. Pykyn lisäksi ehdolla ovat Jyväskylässä opiskeleva Arttu Laaksonen sekä Helsingissä opiskeleva Joonas Paavilainen.