Euroopan komission puheenjohtaja lupaa puolustaa EU-oikeutta Puolassa

Pääministeri Morawiecki kertoo Puolan haluavan pysyä EU:ssa.
Puola

Euroopan unioni tulee käyttämään kaikkia ​​valtuuksiaan varmistaakseen, että EU-oikeus pysyy Puolan kansallisen oikeuden yläpuolella, linjasi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen lausunnossaan perjantaina.

Puolan perustuslakituomioistuin linjasi torstaina, että osa EU:n perussopimusten artikloista on maan perustuslain vastaisia.

Ensisijaisuusperiaatteen mukaisesti EU-oikeus on kansallisen oikeuden yläpuolella. Jäsenvaltiot eivät voi panna täytäntöön kansallisia sääntöjä, jotka olisivat unionin oikeuden vastaisia.

Von der Leyen sanoo olevansa erittäin huolestunut Puolan kehityksestä. Hän on kehottanut komissiota analysoimaan Puolan perustuslakituomioistuimen päätöstä perusteellisesti ja nopeasti.

EU:n tavoitteena on von der Leyenin mukaan varmistaa, että Puolan kansalaisten oikeuksia suojellaan ja että Puolan kansalaiset saavat nauttia EU- jäsenyyden tarjoamista eduista muiden unionin kansalaisten tavoin.

–  EU:n kansalaiset ja Puolassa liiketoimintaa harjoittavat yritykset tarvitsevat myös varmuuden siitä, että EU:n sääntöjä noudatetaan täysimääräisesti Puolassa.

Perustuslakituomioistuimen linjaus on herättänyt kovaa kritiikkiä EU:ssa. Ranskan Eurooppa-ministeri Clement Beaune kritisoi Puolan tuomioistuimen päätöstä BFM TV -kanavan haastattelussa.

–  Tämä on hyökkäys EU:ta vastaan, Beaune sanoi.

Saksan ulkoministeri Heiko Maasin mukaan Puolan on pantava täytäntöön EU:n lainsäädäntö kokonaan.

–  Jos maa päättää poliittisesti liittyä EU:hun, sen on varmistettava, että sovitut säännöt pannaan täysimääräisesti täytäntöön, Maas sanoi saksalaisen Funke-mediatalon haastattelussa.

Puola liittyi EU:n jäseneksi vuonna 2004. Maa on hyötynyt paljon muun muassa EU:n sille maksamista tukirahoista.

Perustuslakituomioistuimen päätös on viimeisin käänne Puolan ja EU:n välisessä kiistassa maan valtapuolueen PiSin säätämistä laeista, jotka uhkaavat unionin mukaan oikeuslaitoksen itsenäisyyttä. Asiantuntijoiden mukaan tuomioistuimen linjaus voisi jopa johtaa Puolan eroon EU:sta eli ”Polexitiin”.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki on sanonut maan haluavan jäädä EU:hun.

–  Puolan paikka on ja tulee olemaan eurooppalaisessa kansakuntien perheessä, hän kirjoitti Facebook-päivityksessään.

Jo aiemmin EU:n talouskomissaari Paolo Gentiloni varoitti, että Puolan päätöksellä kieltäytyä noudattamasta EU:n säännöksiä voi olla vaikutuksia EU:n Puolalle maksamiin elvytysrahoihin, jotka on tarkoitettu koronapandemiasta selviämiseen.