EU:n talousministerit pääsivät sopuun kriisityökaluista 18 tunnin neuvotteluiden jälkeen

Euroopan unioni

EU-maiden valtiovarainministerit ovat päässeet sopuun uudistuksista, joilla euromaat voisivat taistella entistä tehokkaammin talouskriisejä vastaan. Kokous kesti kahdeksantoista tuntia.

Euroryhmän puheenjohtaja Mario Centeno kertoi aamulla toimittajille, että läpimurto oli saavutettu avainkysymyksissä.

– Me teimme sen useiden kuukausien neuvotteluiden jälkeen, Centeno sanoi.

Tavoitteena oli sopia uudistuksista, joilla vahvistetaan yhteisvaluuttaa. Esillä olivat euroalueen budjetti, Euroopan vakausmekanismin päivittäminen, pankkiunionin varmuusrahoitus ja talletussuoja.

Näistä edistyttiin eniten vakausmekanismin päivittämisessä ja pankkiunionin varmuusrahoituksessa. Sen sijaan euroalueen budjetissa ja varsinkin talletussuojassa on enemmän auki olevia kysymyksiä.

Kreikan auttamisessa keskeistä roolia näytellyt Euroopan vakausmekanismi on saamassa vahvemmat ennakointityökalut. Centenon mukaan rahoitustuki on viimesijainen keino ja vahvasti ehdollinen.

Pankkiunionin varmuusrahoitus kerätään pankeilta. Tavoitteena on edetä vuonna 2024, mutta sitä ennen arvioidaan vielä riskien vähenemistä.

Talouskomissaari Pierre Moscovicin mukaan kaikkein vaikeimmat keskustelut käytiin yhteisestä talletussuojasta, josta keskustelut jatkuvat. Silloin kun pankkiunionista päätettiin, oli hänen mukaansa selvää, että tämä pilari olisi mukana.

Työ jatkuu myös euroalueen budjetista, josta keskusteluissa on ollut useita vaihtoehtoja.

– Tästä ei ole sopua, vaan tekninen työ jatkuu, Moscovici kertoi.

Uudistuslista viedään ensi viikolla EU-johtajien eteen huippukokoukseen.