EU työntää Britanniaa exit-ovelle
Britannia ja Euroopan unioni ovat ajautuneet törmäyskurssille siitä, milloin Britannian irrottaminen unionista alkaa.
Asetelma on nurinkurinen: EU on se, joka patistaa Britanniaa avaamaan exit-oven niin pian kuin mahdollista.
– Eurooppa on valmis aloittamaan avioeroprosessin jo tänään, sanoi jäsenmaita edustavan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk tiistaina Brysselissä.
Britannian johto taas on tehnyt selväksi, ettei aio kiirehtiä asiassa.
Maa on ajautunut täydelliseen sekasortoon kansanäänestyksen jälkeen, eikä EU-eron puolesta kampanjoineilla poliitikoilla ole selvää suunnitelmaa siitä, millaisen EU-suhteen he vastedes haluavat.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) korostaa rauhallista lähestymistapaa.
– (EU-maiden johtajilla) on ymmärrystä siihen, että tilanne vaatii jonkun verran aikaa. Mutta ei (haluta) tarpeetonta viivettä, jotta epävarmuuden aika olisi mahdollisimman lyhyt, Sipilä sanoi kaksipäiväisen EU-huippukokouksen alkaessa.
Britannian pääministeri David Cameron saapui Brysseliin korostaen, että maa ei halua kääntää selkäänsä naapureilleen ja kumppaneilleen.
– Toivon todella paljon, että etsimme läheisintä mahdollista suhdetta kaupankäynnissä, yhteistyössä ja turvallisuudessa.
Hävittyään kansanäänestyksen Cameron on ilmoittanut eroavansa syksyyn mennessä. Näin ollen Britannian eroprosessin käynnistäminen ja uuden EU-suhteen luominen jää hänen seuraajansa vastuulle.
Cameronin EU-kollegat korostavat, että neuvottelut alkavat vasta, kun Britannia on jättänyt juridisen eroilmoituksen.
– Ilman eroilmoitusta emme käy mitään neuvotteluja, Tusk sanoi.
Britannian viivyttely on lisännyt spekulointia siitä, että eroprosessia ei ehkä koskaan edes aloiteta eikä brexit lopulta toteudu lainkaan.
Cameron vakuuttaa, että kansanäänestyksen tulosta kunnioitetaan.
– Britannia tulee jättämään unionin. Mutta haluan, että tämä prosessi on niin rakentava kuin mahdollista.
Brexit-leirin keulahahmo ja Cameronin vahva seuraajaehdokas Boris Johnson on ilmoittanut, että Britannia haluaa säilyttää pääsyn EU:n sisämarkkinoille. Sisämarkkinoihin sisältyy kuitenkin oikeus vapaaseen liikkumiseen jäsenmaiden välillä.
Tätä brexit-leiri ei helpolla niele, koska vapaan liikkumisen on katsottu johtaneen liialliseen maahanmuuttoon.
EU-johtajat ovat korostaneet, että Britannian on turha yrittää poimia rusinoita pullasta.
Pääministeri Sipilä uskoo, että Britannian tulevasta EU-suhteesta muotoutuu malli, jossa myös vapaa liikkuvuus on jollain tapaa mukana.