Espoo kasvattaa ulkomaisen lihan osuutta kaupungin ruokahuollosta – keskustan puoluesihteeri Pirkkalainen vakuuttaa, että keskustalaiset nostavat asiasta haloon
Espoon kaupungin valinnat lisätä ulkomailta tuodun lihan osuutta kaupungin ruokahuollossa on kirvoittanut keskustavaikuttajien kielenkantoja.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ei suoraan viittaa Espoon tapaukseen, mutta kuvaa Twitterissä suomalaista maksutonta kouluruokaa kansallisaarteeksi ja haluaa selkeämmät lain kirjaimet kouluruokailuun.
Maksuton #kouluruoka on kansallisaarteemme. Valitettavasti sen suosio on laskussa. Seuraavan hallituksen tulee päivittää perusopetuslakia kouluruokailun osalta: Oppilaat mukaan suunnitteluun, välipala päivittäin, kunnolliset ruokailutauot, raaka-aineet kuntoon. #kouluruokailu70
— Jari Leppä (@JariLeppa) 10. joulukuuta 2018
Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen vastaa Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan sosiaalidemokraatttiselle jäsenelle Ville Kopralle, että keskustalaiset tulevat nostamaan asiasta haloon.
Sillä lailla! Sen voin sanoa, että keskustalaisille tästä syntyy haloo!! Tietenkin ensisijaisesti kotimaista ruokaa. Se on lasten etu ja se on kansantalouden etu! https://t.co/kLdKnSf8FP
— Riikka Pirkkalainen (@RPirkkalainen) 10. joulukuuta 2018
Maaseudun Tulevaisuus uutisoi pääkaupunkiseudun kolmen suuren kaupungin Helsingin, Espoon ja Vantaan lihatuotteiden kotimaisuusasteista. Pisimmän korren vetää lehden mukaan Helsinki 80 prosentilla, Vantaa on toisena 71,8 prosentilla ja Espoo viimeisenä 63 prosentilla.
Espoon lihaostojen kotimaisuusaste on lehden mukaan laskenut erityisesti jauhelihan ja broilerinpaistien vaihduttua tuontituotteisiin.
Espoon kaupungin ruokapalvelujohtaja Minna Ahola kertoo MT:lle, että sopimustuotteita minikilpailutetaan yleisesti noin puolen vuoden välein. Kotimaisen lihan saatavuus vaihtelee hänen mukaansa kausittain eri elintarviketoimittajilla.
Ahola kertoo sopimuksissa määritellyn myös, että mahdollisuuksien mukaan tulee käyttää kotimaisia tuotteita.