Eduskunta hyväksyi istumajärjestyksen muutoksen: RKP siirtyy salissa keskemmälle, perussuomalaiset oikeaan laitaan

Eduskunta

Eduskuntapuolueiden istumajärjestys muuttuu siten kuin ryhmänjohtajien enemmistö viime viikolla esitti. Istumajärjestyksen muutos varmistui hetki sitten, kun eduskunta hyväksyi sen äänin 128–37.

Näin ollen RKP siirtyy salissa keskemmälle, ja perussuomalaiset joutuvat siirtymään salin oikeaan laitaan vastoin tahtoaan.

Viime viikolla istumajärjestys jäi puhemiesneuvoston pöydälle, koska toinen varapuhemies Paula Risikko (kok.) toivoi, että asiaan löytyisi yksimielinen ratkaisu.

Sellaista ei kuitenkaan löytynyt. Suurimman eduskuntapuolueen SDP:n ryhmyrin Antti Lindtmanin mukaan kannat olivat samat kuin viime viikolla, jolloin perussuomalaiset vastusti esitystä, mutta suurin osa muista kannatti.

Ryhmänjohtajat ehdottivat viime viikolla muutosta Euroopan parlamentin malliin, jossa perussuomalaiset istuisivat salin oikeassa laidassa ja RKP keskellä.

Tähän mennessä perussuomalaiset ovat istuneet salin keskellä.

– Mikäli ei löydy muuta ratkaisua, sitten mennään tällä esityksellä eli sillä muutetulla (istumajärjestyksellä), Risikko sanoi perjantaina.

Ryhmänjohtajat toivovat puhemiesneuvostolta selvitystä siitä, että medianäkyvyys voitaisiin taata kaikille istumapaikoille. Nykyään osa oikealla laidalla istuvista jää medialehterin katveeseen.

Uusi istumajärjestys on puhemiehestä katsoen vasemmalta: vasemmistoliitto, SDP, vihreät, keskusta, RKP, kristillisdemokraatit, kokoomus ja perussuomalaiset.

Viime viikolla SDP:n Lindtman kertoi, että Hjallis Harkimon Liike Nytin paikka riippuu siitä, mistä eduskuntaryhmästä tulee lopullisesti puhemies hallituksen kokoonpanon selvittyä. Tänään hyväksytyn esityksen mukaan Harkimo sijoitetaan ainakin toistaiseksi vihreiden ja keskustan väliin.

Juttua täydennetty kauttaaltaan klo. 16.37