Duodecim: Marjojen ja dementiariskin väliltä löytyi yhteys
Runsaasti flavonoideja ruokavaliostaan saavat näyttäisivät sairastuvan dementiaan muita harvemmin tai ainakin myöhemmin, tuore tutkimus osoittaa Duodecimin mukaan.
Varsinkin tee, marjat ja kohtuullinen määrä viiniä liittyivät pienempään sairastumisriskiin brittitutkimuksen aineistossa.
Pienempään riskiin riitti esimerkiksi viisi kupillista teetä päivässä sekä lasillinen viiniä tai kourallinen marjoja, Duodecim täsmentää. Laajaan ja pitkäaikaiseen tutkimukseen osallistui yli 120 000 keskimäärin 56-vuotiasta brittiä, joita seurattiin yhdeksän vuoden verran.
Flavonoidien merkitys oli selkeä, ja niiden sekä matalamman riskin yhteys oli vielä voimakkaampi, jos osallistujan dementiariski oli suurentunut geneettisen alttiuden vuoksi.
Duodecimin mukaan flavonoideja on paljon kasvis- ja hedelmäpainotteisessa ruokavaliossa, joka on monella muullakin tapaa hyväksi terveydelle ja pienentää lukuisten sairauksien vaaraa.