Bensamainos, Ano Turtiainen, puoluejohdon osaamattomuus – PS-pomot tilittävät pettymystään IS:lle

Perussuomalaiset

Aluevaaleissa neljänneksi 11,1 prosentin kannatuksella jääneet perussuomalaiset nuolevat haavojaan ja etsivät syitä huonoon tulokseensa.

Puolueen piirijohtajat arvioivat Ilta-Sanomille, että keskeisin syy epäonnistumiseen löytyy valtakunnallisesta kampanjoinnista.

Etenkin perussuomalaisten varapuheenjohtaja Mauri Peltokankaan kohuttanut bensamainos saa omilta kritiikkiä.

Tempauksessaan Peltokangas vaati kansaa äänestämään pihalle bensan hinnan korottajat, vaikka aluevaltuutetuilla ei ole keinoja vaikuttaa polttoaineen hintakehitykseen.

Satakunnan piirijohtaja Arto Perttulan mukaan perussuomalaisten poliittista suunnittelua on tarkasteltava kriittisellä silmällä.

– Keskityimme vääriin asioihin. Ehdokkailta ja läpimenneiltä on tullut palautetta, että koko ajan kysellään bensan hinta -asiasta.

Perttulan mukaan bensan hinta olisi ollut sopivampi eduskuntavaalikampanjan teema.

Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Mikko Kangasoja sanoo, että bensakampanjalla houkuteltiin ”tietyn tyyppistä porukkaa”, mutta samalla saatettiin karkottaa ”toisen tyyppistä, joka oli todennäköisempää äänestäjäkuntaa sote-vaalissa”.

IS:lle analysoidaan, että perussuomalaisten kannatusta nakersivat myös puolueesta erotetun Ano Turtiaisen Valta kuuluu kansalle sekä Harry Harkimon Liike Nyt.

– Valta kuuluu kansalle on vienyt meiltä ääniä. Liike Nyt on lähtenyt Savonlinnassa rajuun nousuun, epäilen, että moni entinen perussuomalaisten kannattaja antoi heille äänensä, Etelä-Savon piirin puheenjohtaja Sami Nalli sanoo.

Oman osansa moitteista saa puoluejohto, jota pidetään järjestöosaamisen osalta taitamattomana.

– Kyllä meillä on aivan valtavasti kehittämistä puolueen organisoinnissa, se on kammottavalla tolalla, Hämeen piirin puheenjohtaja Antti Salminen katsoo.

Perussuomalaisten kentällä sapettaa myös se, että koronarajoitukset estivät monin paikoin laajamittaisen torikampanjoinnin.