Merivoimien uudet sotalaivat myöhästyvät yli vuodella, rakentaminen alkaa ensi vuonna – "Koronarajoitukset syynä viivästyksiin"

Puolustusvoimat

Merivoimien uudet sotalaivat myöhästyvät yli vuodella suunnitellusta aikataulusta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Myöhästyminen johtuu puolustusministeriön mukaan ennen kaikkea suunnittelun hitaudesta RMC Defence -yhtiössä. Yhtiö huolehtii laivojen suunnittelusta ja rakentamisesta Rauman telakalla.

RMC:n väliaikainen toimitusjohtaja Mika Laurilehto syyttää myöhästymisestä koronaa. Suunnittelua on hänen mukaansa viivästyttänyt se, että työtä ei pysty tekemään etänä ja toimistolle ei ole voinut rajoitusten takia mennä.

–  Suunnittelua pitää tällaisessa hankkeessa tehdä suljetuissa verkoissa. Salassa pidettävää tavaraa on lähes kaikki tieto, mitä liikkuu, Laurilehto perusteli STT:lle.

Laurilehdon mukaan myös erikoisosaajien joukko on rajallinen. Koska kyseessä on puolustushanke, pitää tekijöiden olla pitkälti suomalaisia.

–  Olemme rekrytoineet ja alihankkineet osaamista tässä koko ajan. Nyt kun korona helpottaa, väki voidaan saada helpommin kasaan sellaiseen paikkaan, missä voi tehdä suljetussa verkossa ja yhdessä töitä.

Ensimmäisen aluksen rakentaminen alkaa Laurilehdon mukaan ensi vuoden aikana. Monitoimihalli, jossa laivat kootaan katseilta suojassa, valmistuu vuodenvaihteeseen mennessä eli hänen mukaansa aikataulussaan.

Hän myös huomauttaa, että sotalaivat on iso yhteishanke, jossa RMC on yksi isoista toimijoista.

–  Tässä puhutaan koko hankkeen viivästymästä.

–  Toki projektin haastavuus on ollut tiedossa, kun ei tämän kokoluokan taistelualusta ole aiemmin Suomessa rakennettu, ohjelmajohtaja Lauri Puranen puolustusministeriöstä kommentoi sähköpostitse STT:lle.

Minkä tahansa taistelualuksen suunnittelutyö on hänen mukaansa erittäin vaativa kokonaisuus varsinkin, kun se tehdään niin sanotusti puhtaalta pöydältä vastaamaan suomalaisiin suorituskykyvaatimuksiin ja suomalaisissa erityisolosuhteissa toimivaksi ja mukana on useita toimijoita.

Monitoimikorvetit oli määrä toimittaa Merivoimille vuoteen 2028 mennessä. Viivästyksen vuoksi kaikki alukset ovatkin valmiina aikaisintaan 2029.

–  Alukset valmistuvat yksi kerrallaan, ja niitä otetaan käyttöön sitä mukaa, kun ne valmistuvat. Ensimmäinen alus valmistuu vuosikymmenen puolivälissä.

Viivästyksen vaikutukset puolustusjärjestelmälle ovat Purasen mukaan hallittavissa. Merivoimat pystyy jatkamaan operointia nykyisellä kalustolla 2030-luvun alkupuolelle.

–  Vanhenevaa kalustoa poistetaan käytöstä vasta uuden kaluston käyttöönoton myötä, joten siinä mielessä vaaraa puolustuskyvyn laskusta ei ole. Operointikyky edellyttää luonnollisesti resursointia kunnossapitoon.

Laivue 2020 -hanke käsittää neljä monitoimikorvettia, joilla korvataan seitsemän käytöstä poistuvaa alusta.

Alukset rakennetaan huoltovarmuussyistä Suomessa, mutta taistelujärjestelmän toimittaa ruotsalainen Saab.

–  On edelleen kokonaisuutena tarkastellen paras ratkaisu, että laivat tehdään Rauman telakalla. Meillä on yhteisymmärrys jatkoaskeleista tästä eteenpäin ja hyvä niin, arvioi Puranen.

Myöhästyminen vaikuttanee myös budjettiin. Hinta on ollut tähän asti 1,3 miljardia euroa.

–  Sopimuksessa on mekanismit sille, miten kustannusten mahdollinen nousu kompensoidaan ja myöhästymät samalla tavalla, sanoo Laurilehto.