Osattomuudesta osallisuuteen?

Blogi

Julkaisimme torstaina puheenjohtaja Katri Kulmunin kanssa luonnoksen Keskusta 2030 -uudistusohjelmaksi.

Luonnoksessa puhutaan Keskustan visiosta ja missiosta. 

Sanat saattavat kuulostaa vähän koukeroisilta. Perimmäisistä asioista on kuitenkin kyse: puolueen tarkoituksesta ja tehtävästä.

Ja nimenomaan tässä järjestyksessä. 

Puolueen kuin puolueen tarkoitus tulee siitä, millaista Suomea ja maailmaa se tavoittelee omien arvojensa ja aatteensa pohjalta. Tarkoituksesta seuraa tehtävä, jota puolueen toimintatapojen on tuettava.

Puoluejohdossa toivommekin, että kun luonnosta tulevina viikkoina kentällä käsitellään, puhutaan puolueen parhaiden perinteiden mukaisesti nimenomaan politiikkaa.

Keskustan yli 100-vuotinen historia on ollut ennen muuta koko Suomi, kaikki suomalaiset -politiikkaa. Puolenpitoa.

Olemme toimineet maan eri osien ja ihmisten välisen tasa-arvon sekä yhteenkuuluvuuden puolesta. Perustellusti voi sanoa, että ei Suomi ilman Keskustaa olisi noussut maailman tasa-arvoisimpien ja turvallisimpien yhteiskuntien joukkoon – saati pysynyt yhteiskuntarauhan näkökulmasta koossa.

Ajat ovat muuttuneet. Mutta onko Keskustan sisimmäinen tarkoitus vanhentunut? Oma näkemykseni on, että ei ole. Päinvastoin.

Nyt puolenpitoa tarvitsevat köyhyydessä elämään joutuvat lapset, syrjäytymisvaarassa olevat nuoret, työttömät, pätkätyöläiset ja pienyrittäjät sekä tätä maata omalla työllään rakentaneet, pienellä eläkkeellä kitkuttelevat ikäihmiset. Puolenpitoa tarvitsevat ne kotikulmat niin kaupungeissa kuin maaseudulla, joissa valtaa alaa toivottomuus.

Osattomuudesta on tehtävä osallisuutta. 

Se on turvaa, koulutusta, työtä ja toimeentuloa, mutta ei kyse ole pelkistä lompakkoasioista. Osallisuus on myös sitä, että hiljaisempienkin ihmisten ääni kuuluu ja että mahdollisimman moni suomalainen voi kokea, että olemme loppujen lopuksi samalla puolella. Suomi, maailma ja tulevaisuus kun ovat yhteiset.

Kannustan jokaista keskustalaista ja keskustasta kiinnostunutta suomalaista ottamaan kantaa uudistusohjelmaan keskustan sivuilla ja tietenkin tulemaan mukaan eri puolilla Suomea pidettäviin tilaisuuksiin.

Parastahan politiikan puhuminen on kasvokkain. Meillä saa olla samaa mieltä, eri mieltä tai jotain siltä väliltä.

Ollaan kuitenkin ihmisiksi toisillemme. Tervetuloa vaikuttamaan!

Riikka Pirkkalainen Kirjoittaja on keskustan puoluesihteeri.