Perussuomalaisten johto paljasti todelliset mielihalunsa, kun puolue liitetään EU-parlamentin laitaoikeiston ryhmään

Pääkirjoitus

Jalkapallon ja koronauutisten jalkoihin jäi politiikkaa selventävä tapahtuma, kun Suomen perussuomalaiset liittyvät EU-parlamentin uuteen oikeistoryhmään (HS 2.7.).

Ryhmä syntyy, kun europarlamentin puolueet ”Identiteetti ja demokratia (ID)” sekä ”Euroopan konservatiivit ja reformistit (ECR)” yhdistyivät.

Joukkoon liittyy myös Viktor Orbanin johtama Unkarin valtapuolue Fidesz, joka erosi Euroopan kansanpuolueesta EPP:stä, ennen kuin se ehdittiin erottaa. EPP on Suomen kokoomuksen eurooppalainen koti.

Näin Euroopan äärimmäinen oikeisto yhdistää voimiaan.

Uuteen ryhmään kuuluvat myös mm. Puolan Laki ja oikeus -puolue, Ranskan Kansallinen liittouma, jonka johtaja on Marine Le Pen ja Itävallan FPÖ, jonka historiassa on avoimia natsisympatisoinnin aikoja.

Mukana on myös Belgian Vlaams Belang, joka on ajanut mm. yleistä armahdusta natsi-Saksan kanssa yhteistyötä tehneille. Viron Ekre on myös uuden ryhmittymän jäsen, samoin esimerkiksi Espanjan Vox, joka vastustaa diktaattori Francisco Francon aikana tehtyjen murhien ja ihmisoikeusrikkomusten selvittämistä.

Ruotsin oikeistopopulistinen puolue Ruotsidemokraatit ei sen sijaan ole lähtenyt eurooppalaisen äärioikeiston uuteen järjestäytymiseen.

Perussuomalaiset ovat olleet aktiivisia äärioikeiston voimien kokoamiseksi.

”Tätä on pitkään neuvoteltu. Tämän piti syntyä jo 2019, tätähän me haaveilimme”, europarlamentaarikko Laura Huhtasaari sanoo (HS 2.7.).

Uutinen panee paikalleen myös viime vaalien jälkeiset tapahtumat Suomen eduskunnassa. Silloin perussuomalaiset siirrettiin äänestyspäätöksellä istuntosalin oikeaan laitaan, kokoomuksestakin oikealle. Puolue protestoi.

”Pidämme hyvin huonosti perusteltuna, että meidät halutaan siirtää oikealle”, perussuomalaisten ryhmänjohtaja Ville Tavio sanoi siirtopäätöksen jälkeen (Yle 2.5.2019).

Ja Tavio paheksui SDP:n ryhmänjohtajan Antti Lindtmanin sanoja ”äärimmäisestä oikeasta laidasta” ja sanoi perussuomalaisten kokevan itsensä ”SMP:n jälkeläisiksi poliittisessa traditiossa”.

Aikamoista soopaa. Niin voi sanoa myös sen perusteella mitä nyt on tapahtumassa.

Jussi Halla-ahon ja hänen hengenheimolaistensa johtama puolue ei ole maalaisliiton perillisiä eikä maalaisliiton juurta niin kuin SMP oli. Halla-ahon perussuomalaisilla on erilainen ihmiskäsitys ja erilaiset arvot.

Tavion puhe nykypäivän perussuomalaisista ”SMP:n jälkeläisinä” on täyttä soopaa myös kotimaisessa katsannossa.

SMP:n juuret olivat maalaisliitossa, kun Veikko Vennamon erimielisyydet maalaisliiton johdon kanssa johtivat Suomen Pientalonpoikien Puolueen syntyyn. Puolueen nimi muutettiin pian SMP:ksi, mutta sen taru päättyi konkurssiin.

Työn jatkajaksi perustetun perussuomalaisen puolueen puheenjohtaja Timo Soini luonnehti joskus puolueensa ja keskustan olevan ”samaa juurta”. Tämä olikin vielä Soinin puheenjohtajakaudella totta.

Jussi Halla-ahon tulo puheenjohtajaksi merkitsi käännettä. Hänen ja hänen hengenheimolaistensa johtama puolue ei ole aatteellisesti SMP:n jälkeläinen, puhumattakaan siitä, että se olisi maalaisliiton perillisiä ja juurta.

Halla-ahon perussuomalaisilla on erilainen ihmiskäsitys ja erilaiset arvot. Tämän osoittaa myös puolueen tiivis seurustelu Euroopan äärioikeistolaisten kanssa.

Ymmärtävätkö perussuomalaisten äänestäjät kaiken tämän?

Ymmärtävätkö he, että heidän kannattamansa puolue on yhteistyössä sellaisten puolueiden kanssa, joilla on avoimia natsisympatioita?

Ymmärtävätkö he, että nykypäivän perussuomalaiset ei ole SMP:n perillinen, vaikka sellaisella ”perinnöllä” yrittää ratsastaakin?

Perussuomalaisten todellista olemusta voi etsiskellä pikemminkin sen kumppaneista EU-parlamentissa – siitäkin huolimatta, että Halla-ahon seuraajiksi tarjolla olevat Riikka Purra ja Sakari Puisto esiintyvät maltillisina ja yhteistyöhakuisina.

Voikin sanoa, että Huhtasaaren haave laitaoikeiston eurooppalaisesta järjestäytymisestä on voimakkaassa ristiriidassa perussuomalaisten kotimaisen profiilin muutoksen kanssa.

Kirjoituksessa käytettyä aikamuotoa on muutettu 21.7., sillä laitaoikeiston ryhmää ei ole vielä virallisesti rekisteröity EU-parlamenttiin.