Timo Korhonen: EU ajaa kaksilla rattailla maataloudessa

Kansanedustaja Timo Korhonen (kesk.) vaatii Euroopan unionilta vastuullisuutta maatalouden kannattavuuskriisissä.

Korhosen mukaan EU ajaa kaksilla rattailla ja pyrkii totuudenvastaisesti politiikallaan uskottelemaan, että liberaali, suotuisia maatalousmaita suosiva nykypolitiikka mahdollistaisi kannattavan tuotannon koko Euroopan alueella. 

– Suomalaisen maatalouden pitkittynyt kriisi on osoitus siitä, että perustilanne ei tällä hetkellä ole terve. Kannattavuuskriisi on todellinen. Euroopan tasolla pitää pystyä myöntämään, että esimerkiksi maitokiintiöjärjestelmän lopettaminen oli virhe. Nyt tarvitaan nopeita toimenpiteitä nimenomaan EU-tasolla, jotta maatalous saadaan kannattavaksi, Korhonen linjasi Puolangan Keskustan vuosikokouksessa sunnuntaina.

Suomalainen maatalous on Korhosen mukaan ajautunut kriisiin monista yhtäaikaisista syistä.

– Maatalous on joutunut suurvaltapolitiikan pelinappulaksi, keskittynyt kauppa on hyödyntänyt tilannetta, tuotantokustannukset ovat nousseet keskittyneen kaupan myötä, hallinnollinen taakka on kasvanut ja tukimaksut ovat viivästyneet, kansanedustaja luettelee.

Korhonen valoi uskoa puolankalaisille hallinnon keventämisellä.

– Keskustan eduskuntaryhmän maatalouspolitiikan asiantuntijoista koostuva ryhmä on tehnyt runsaasti esityksiä maa- ja metsätalousministeriölle byrokratian purkamiseksi.

– Tekemiemme esitysten pohjalta tukien hakumenettelyitä kehitetään nykyistä asiakaslähtöisemmäksi, selvitetään viranomaisten keskinäisen valitusoikeuden poistamisen mahdollisuutta, kehitetään tietojärjestelmiä niin, ettei viljelijän tarvitse syöttää samoja tietoa useaan kertaan ja ajetaan EU-tasolla muutosta, jonka myötä maataloushallinto voisi hyväksyä Maanmittauslaitoksen mittaamat pinta­ alat, Korhonen listaa esimerkkejä.