KOL: Saamenkielisten kiintiöpaikkojen poistaminen Lapin yliopistosta on vääryys – “2000-luvun pahimpia loukkauksia alkuperäisväestön oikeuksiin“

Saamenkieliset

Keskustaopiskelijat (KOL) vaatii Lapin yliopistoa kumoamaan päätöksensä poistaa saamenkielinen kiintiöpaikkajärjestelmä.

Keskustaopiskelijoiden mielestä saamenkielisten kiintiöpaikkajärjestelmän lakkauttaminen (Yle) on käsittämätön ja sarjassaan 2000-luvun pahimpia loukkauksia pohjoisen alueen alkuperäisväestön oikeuksiin.

– Kiintiöiden poistaminen heikentää saamenkielisten pääsemistä korkeakoulutuksen pariin, etenkin niiden jotka ovat käyneet koulunsa suomen sijaan saameksi, järjestön kannanotossa todetaan.

Keskustaopiskelijat näkee, että saamenkieliset kiintiöpaikat tulisi säilyttää, koska saamenkielisiä ammattilaisia tarvitaan jatkossakin. Kielilain mukaan saamenkielisillä on oikeus saada tarvittaessa esimerkiksi oikeusapua omalla äidinkielellään.

– Tällä hetkellä liian moni saamenkielinen lapsi jää ilman kielilain mukaista opetusta omalla äidinkielellään huutavan opettajapulan vuoksi, jopa saamelaisalueilla. Kiintiöiden poisto ei todellakaan edesauta ongelman ratkaisua, keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Miriam Putula summaa.

Lapin yliopiston on muistettava roolinsa Euroopan unionin pohjoisimpana yliopistona ja arktisen alueen asiantuntijana, keskustaopiskelijoiden varapuheenjohtaja Janne Mäkinen sanoo.

– Lapin yliopisto on kouluttanut koko historiansa ajan pohjoiselle alueelle osaajia erilaisiin asiantuntijatehtäviin, hän muistuttaa.

Keskustaopiskelijat vaatiikin, että kiintiöt säilytetään ja niitä kehitetään. Kiintiöiden poistaminen niiden vähäisen käytön vuoksi ei ole rakentava argumentti, keskustaopiskelijat linjaa.

– Sen sijaan kiintiöiden vähäinen käyttö tulisi nähdä perusteluna niiden markkinoinnin kehittämiselle, järjestö toteaa.