Keskustan Kärnä vaatii muutoksia vaalirahoituslakiin: “Hoivajätit eivät ole rahoittamassa vaalikampanjoita hyvästä sydämestään“

Vaalirahoitus

Keskustan varakansanedustaja Mikko Kärnä vaatii muutoksia vaalirahoituslakiin.

Kärnän mukaan lakia on korjattava siten, että ehdokkaat eivät saa ottaa vastaan rahoitusta sellaisilta yksityisiltä yrityksiltä, jotka tuottavat pääasiassa julkisia palveluita.

– Nykyinen vaalirahoituslaki kieltää tuen vastaanottamisen valtiolta, kunnalta tai niiden liikelaitoksilta, mutta julkisia palveluita tuottavista yrityksistä ei sanota mitään. Hoivarahastajat, kuten pahamaineinen Esperi Care, ovat käyttäneet tätä hyväkseen ja rahoittaneet poliitikkojen kampanjoita, hän toteaa tiedotteessaan.

– Vaalirahoituslaki takaa lahjoittajan anonymiteetin pienissä lahjoituksissa, mutta esimerkiksi tasavallan presidentti Sauli Niinistön vaalikampanjassa Esperi Care oli mukana ilmoitusrajan ylittävällä 5000 euron summalla, Kärnä muistuttaa.

Kärnän mukaan vaalirahoituksella pyritään hankkimaan poliitikoilta myötämielisyyttä julkisten palveluiden siirtämiseksi yksityiselle sektorille.

– Hoivajätit eivät ole rahoittamassa vaalikampanjoita hyvästä sydämestään ja demokratian toteuttamiseksi, vaan hankkimassa tukea liiketoiminnalleen.

Kehityssuunta on Kärnän mielestä huolestuttava.

– Puolueista esimerkiksi kokoomuksen usko yksityisiin palveluntuottajiin ei tunnu horjuvan vaikka mitä tapahtuisi. Olisikin mielenkiintoista tietää, paljonko rahaa Esperi Care, Mehiläinen tai Attendo panostavat näissä vaaleissa kokoomuspoliitikkojen kampanjoihin. Summa ei varmasti ole vaatimaton, hän arvelee.

–  Olisi kuitenkin kaikkien kannalta parasta, että estämme lainsäädännöllä vaalirahoituksen vastaanottamisen tällaisilta yhtiöiltä. Luulen, että tälle löytyisi myös eduskunnasta vahva tuki.