Espoon Keskusta ei halua lähteä Helsingin linjalle: "Vaadimme kestäviä tekoja kaupungin ruokapalveluihin"

Ruokapalvelut

Espoon Keskusta haluaa säilyttää ja lisätä kotimaisten ruoka-aineiden käyttöä kaupungin julkisissa ruokaloissa, kouluissa, päiväkodeissa ja henkilöstöruokaloissa.

– Korostamme jokaisen vapautta valita arkiruokansa koostumuksen, myös heidän osaltaan jotka eivät voi suoraan ruokalistastaan päättää esimerkiksi koulussa tai vanhustenhoidossa. Valinnan tueksi vaadimme tuomaan esille raaka-aineiden alkuperän lihatuotteiden lisäksi muista olennaisista raaka-aineista, vakuuttaa Espoon Keskustan puheenjohtaja Tommi Halkosaari tiedotteessa.

Espoon keskustaväki ei halua kaupunkinsa lähtevän samoille linjoille kuin mihin naapuri-Helsingissä on ollut liikehdintää.

Helsingin ruokapalveluissa suunnitellaan rajoituksia lihan käyttöön ja tietyt valtuutetut ovat esittäneet esimerkiksi maidon poistamista kokonaan koululaisten ja vanhusten ruokavalikoimista.

Espoo on Halkosaaren mukaan sitoutunut tekemään kestäviä ratkaisuja kaikessa toiminnassaan.

– Kuitenkin kun kysymys on ruoasta, niin hinta näyttää ratkaisevan yksinomaan kaiken. Kestäviä ruoka-ainevalintoja eivät voi olla raaka-aineet, joiden alkuperä on hämärän peitossa tai tai kuljetettu jopa tuhansien kilometrien päästä.

Ainoa valonpilkahdus on Reilun kaupan työn edistäminen, mutta sekin ratkaisee vain alkuperäongelman.

– Siksi Espoon Keskusta vaatii Espoon kaupunkia painottamaan jatkossa lähellä tuotettua ja kotimaista ruokaa hankinnoissaan, puheenjohtaja toteaa.

Ulkomailta tuodun ruoan hankintaa perustellaan usein pakkovalintana, jonka hankintalaki vaatii.

– Hankintalain sisällä on kuitenkin mahdollisuus aivan hyvin myös painottaa hinnan sijasta myös paikallisuutta, nostamalla se hankintakriteeriksi yhdessä muiden laatutekijöiden kanssa. Paikallisuus ja lähituotanto on huomioitava kilpailutusvaiheessa erilaisten neuvottelumenettelyjen ja esiselvitysvaiheiden aikana. Lisäksi kaupungin tehtävänä on varmistaa, että myös lähialueen pientuottajilla on mahdollisuus pysyä mukana kilpailutuksessa suurten keskustukkujen rinnalla, Espoon Keskusta muistuttaa.

Kestävästä ruoasta puhuttaessa sekoitetaan keskustalaisten mukaan usein puurot ja vellit keskenään.

– Joissain puolueissa puhutaan lihan syönnin tai maidon juonnin lopettamisesta ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Samalla uppoudutaan omaan kuplaan, jossa esimerkiksi lihan korvaavat proteiinituotteet voidaankin tuoda aivan hyvin sieltä maailman ääristä. Tämä on kaukana kestävistä valinnoista, toteaa vuonna 2020 Espoon Keskustan puheenjohtajana jatkava Tommi Halkosaari.