USA:n Mattis: Pakotteet pysyvät, jos Venäjä ei noudata Minskin sopimusta

Ukraina

Yhdysvallat pitää voimassa Venäjän vastaiset pakotteet siihen asti, kunnes Venäjä alkaa noudattaa Minskin rauhansopimusta, sanoo Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis.

Pakotteista ei hänen mukaansa luovuta myöskään ennen kuin Venäjä palauttaa Ukrainalle Krimin niemimaan ja lopettaa Itä-Ukrainan kapinallisten tukemisen.

Minskin sopimus on tulitaukosopimus, joka määrittää ehdot Itä-Ukrainan sodan lievittämiseksi.

Mattisin mukaan Venäjän vastaiset pakotteet pysyvät voimassa, ”kunnes Venäjä peruuttaa toimet, joista pakotteet johtuvat”.

Mattis kommentoi Venäjän vastaisia pakotteita ja Ukrainan tilannetta tavattuaan Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon.

Puolustusministeri myös lupasi, että Yhdysvallat varustaa Ukrainan armeijaa. Mattisin mukaan Yhdysvallat on hiljan sopinut toimittavansa Ukrainaan noin 148 miljoonan euron arvosta tarvikkeita, jotka vahvistavat Ukrainan puolustusta. Tappavat aseet kuitenkin rajataan avun ulkopuolelle, toistaiseksi.

– Puolustustarkoitukseen käytettävät tappavat aseet eivät provosoi, ellei niillä hyökätä. Ukraina ei varmuudella ole hyökkääjä, Mattis sanoi.

Mattis sanoi, että Yhdysvallat jatkuvasti tarkastelee sitä, voidaanko aseiden toimitus Ukrainaan aloittaa.

Ukraina on jo vuosia vaatinut aseellista tukea, muun muassa panssarintorjuntaohjuksia. Lakialoite aseiden toimittamisesta hyväksyttiin Yhdysvaltain senaatissa jo vuonna 2015, mutta silloinen presidentti Barack Obaman hallinto vastusti asetoimituksia.

Mattisin vierailu osui tänään vietettävään Ukrainaan itsenäisyyspäivään. Yhdysvaltain läsnäolo maan pääkaupungissa Kiovassa näkyi muun muassa sotilasparaatissa, jossa parikymmentä yhdysvaltalaissotilasta marssi ukrainalaissotilaiden rinnalla paraatissa.

– Olen kiitollinen amerikkalaisille kumppaneillemme ennen kaikkea tehokkaasta puolustusavusta Venäjän hyökkäyksen ensihetkistä alkaen, presidentti Poroshenko kiitteli.

Poroshenko ilmaisi myös tyytyväisyytensä mahdollisiin asetoimituksiin sanomalla, että Yhdysvallat ja Ukraina ”ovat päättäneet laajentaa yhteistyötään”.

Ukrainan joukot taistelevat venäläismielisiä kapinallisia vastaan maan itäosissa Luhanskin ja Donetskin alueilla. Alueiden osat ovat julistautuneet itsenäisiksi sen jälkeen, kun Venäjä miehitti Krimin vuonna 2014.

Vuosia kestäneessä konfliktissa on saanut surmansa yli 10 000 ihmistä. Aselevot alueella ovat hillinneet väkivaltaisuuksia, mutta verenvuodatusta ei ole kuitenkaan saatu tyystin loppumaan.

Viimeisin aselepo astuu voimaan huomenna.