Tutusta marjasta tehtiin uusi löytö – voi torjua jopa syöpää
Hillasta eli lakasta löytyi nanokokoisia pienoisrakkuloita eli nanovesikkeleitä, joilla voi olla merkittäviä terveysvaikutuksia.
Oulun yliopiston johtamassa tutkimuksessa tehty löytö avaa mahdollisuuksia hyödyntää pohjoisen marjoja ravitsemuksessa, lääkekehityksessä ja hyvinvointituotteissa.
Tutkimuksen mukaan hillan nanovesikkelit kuljettavat biologisesti aktiivisia molekyylejä, kuten mikro-RNA:ta. Ne säilyvät ehjinä ruoansulatuskanavassa, imeytyvät verenkiertoon ja kohdentuvat tarkasti tiettyihin kudoksiin.
Koeolosuhteissa havaittiin, että nämä vesikkelit voivat hillitä tulehdusta ja jopa estää syöpäsolujen kasvua.
Niitä voitaisiin käyttää lääkemolekyylien kohdentamisessa kudoksiin, mikä voisi vähentää lääkkeiden sivuvaikutuksia verrattuna perinteisiin menetelmiin.
– Muualla on aiemmin tutkittu esimerkiksi vihanneksia, yliopistotutkija Soile Jokipii-Lukkari Oulun yliopiston ekologian ja genetiikan tutkimusyksiköstä kertoo tiedotteessa.
– Mustikallakin on terveysvaikutuksia, joten olemme sitä tutkineet ja onnistuneet jo eristämään myös mustikan nanovesikkeleitä.
Jokipii-Lukkarin mukaan nykytiedon perusteella voidaan olettaa, että nanovesikkeleitä löytyy myös puolukasta ja muistakin Suomen marjoista.
Tutkimuksen löydökset voivat myös vauhdittaa suomalaista elintarvike- ja hyvinvointiteollisuutta.
Hillaa hyödynnetään jo esimerkiksi kosmetiikassa, mutta nanovesikkelien tunnistaminen antaa marjalle uudenlaista arvoa tulevaisuuden superruokana ja mahdollisena lääkinnällisenä raaka-aineena.