Yle: Ministeri Hanna Kosonen järkyttyi muodostelmaluisteluvalmentajan tapauksesta – “Tälle toiminnalle pitäisi olla aivan nollatoleranssi“

Opetusministeri Li Andersson kertoo voineensa pahoin luettuaan uutisen valmentajan harjoittamasta henkisestä väkivallasta
Urheilu

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) vaatii nollatoleranssia urheilussa tapahtuvaan epäasialliseen käytökseen ja kiusaamiseen.

Kosonen kommentoi julkisuudessa viikonloppuna paljon puhuttanutta muodostelmaluisteluvalmentajan tapausta Yle Urheilulle.

Kosonen kertoo olevansa tapauksesta järkyttynyt. Hän korostaa, ettei valmentajan toiminta ole millään tavalla hyväksyttävää.

– Näiden asioiden tiedossa ollessa kehottaisin seuraa tekemään johtopäätökset tällaisen valmentajan suhteen. Vuosia jatkunut toimintamalli on varmasti ollut tämän valmentajan toimintamalli, Kosonen sanoo.

Ministerin mielestä kyseisen valmentajan ei pitäisi enää saada jatkaa seuravalmentajana.

– Lasten ja nuorten hyvinvointi pitäisi tulla ensimmäisenä. Tässä ei ole millään tavalla sellaisesta kysymys, Kosonen toteaa.

Kolmetoista muodostelmaluistelijaa kertoi perjantaina Ylelle suomalaisen muodostelmaluisteluvalmentajan syyllistyneen henkiseen väkivaltaan valmennustehtävissä.

Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta määräsi valmentajan 12 kuukauden kilpailukieltoon.

Helsingin Luistinklubi vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi.

Team Unique on Helsingin Luistinklubin muodostelmaluistelujoukkue. Seuran tiedotteen mukaan muodostelmaluistelun valmennuksesta vastaa toistaiseksi muu valmennustiimi.

Muodostelmaluisteluvalmentajan tapaukseen ovat ottaneet julkisuudessa näkyvästi kantaa myös opetusministeri Li Andersson (vas.) ja entinen taitoluistelija Kiira Korpi.

Andersson kertoo voineensa fyysisesti pahoin muodostelmaluisteluvalmentajan henkisestä väkivallasta kertovan jutun vuoksi.

Andersson kirjoitti maanantaina julkaisemassaan Facebook-päivityksessä, että aikuiset ovat epäonnistuneet raskaasti velvollisuudessaan huolehtia lasten ja nuorten oikeudesta turvalliseen harrastamiseen ja kasvuympäristöön.

Tekstissään ministeri kiitti myös taitoluistelijana menestynyttä Kiira Korpea painokkaasta kannanotosta.

Korpi julkaisi viikonloppuna sosiaalisen median kanavissaan videon, jossa hän toi julki harrastusten parissa ilmeneviä ongelmia.

– Valitettavasti nyt ilmennyt tapaus ei ole lajissaan ainoa, Andersson kirjoittaa.

Ministeri viittaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton tutkimukseen, jonka mukaan yli kymmenys lapsista ja nuorista on kokenut harrastuksessaan kiusaamista tai loukkaavaa kohtelua.

Hän ei tarkenna, mitä tutkimusta tarkoittaa, mutta toissa maaliskuussa julkistetussa tutkimuksessa on vastaavia tuloksia.

Andersson vaatii, että seurat ja koko yhteiskunta puuttuvat harrastusryhmien ongelmiin ”asian vaatimalla vakavuudella”.

– Valmentaja on nuorelle auktoriteettihahmo, johon luotetaan ja jonka suunnalta koettava kaltoinkohtelu voi vahingoittaa nuoren kykyä luottaa muihin ihmisiin pitkälle tulevaisuuteen, hän muotoilee.